Na toj temperaturi oči, nos i pluća čoveka smrzavaju se za samo nekoliko minuta. Najhladnije mesto smešteno je na 3.799 metara nadmorske visine na planini koja se zove Dome Fuji

Nučnici su pronašli najhladnije mesto na svetu gde se temperatura spušta na 91 stepen ispod nule. Na toj temperaturi oči, nos i pluća čoveka smrzavaju se za samo nekoliko minuta

To mesto se nalazi na planinskom lancu na Antartku i to je najhladnije mesto na svetu, piše “Dejli Mejl” (Daily Mail).

Rekordnu hladnoću otkrili su američki naučnici iz America’s National Snow and Ice Data centra, a za to su koristili satelite za merenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije mesto smešteno je na 3.799 metara nadmorske visine na planini koja se zove Dome Fuji i tu je hladnije i od ruske istraživačke stanice Vostok gde je najniža izmerena temperatura bila minus 89,2 stepena celzijusovih.

Naučnici veruju da na planini Dome Fuji postoje mesta koja su još hladnija jer sateliti mere prosečnu temperaturu po kilometru kvadratnom i tvrde da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tokom vedrijeg vremena, navodi “Dejli Mejl”.

Inače, najhladnije naseljeno mesto na svetu je i dalje rusko selo Ojmjakon gde je prosečna temperatura u januaru minus 50 stepeni.

Dome-Fuji-Station

Izvor: Telegraf.rs/foto: comnap.aq