Vozači širom EU biće suočeni sa novinama u 2014. godini – od uvođenja obaveznog korišćenja svetla na vozilima u Švajcarskoj do naplate takse za ulazak u Berlin.

U Švajcarskoj su dnevna svetla obavezna od 1. januara. Ko ne bude poštovao ova pravila moraće da računa sa kaznom u visini od 40 franaka.

Uz to, u Švajcarskoj stupaju na snagu i oštrija pravila u vezi sa vožnjom pod dejstvom alkohola. Tako novajlije za volanom, koje poseduju takozvane probne vozačke dozvole, kao i instruktori vožnje i profesionalni vozači, neće smeti da prekorače granicu od 0,1 promila. Inače, za sve ostale, ostaje na snazi granica od 0,5 promila.

Ko u Švajcarskoj prekorači ovu granicu mora računati na kazne od 485 evra do zatvora.

U Sloveniji je poskupelo korišćenje autoputa. Vozači će od ove godine za godišnju vinjetu morati da plate 110 evra umesto dosadašnjih 95 evra. Cena za sedmodnevnu, odnosno mesečnu vinjetu, ostaju nepromenjene – 15, odnosno 30 evra. Vozila čija visina prelazi 1,3 metra, mereno od prednje osovine do gornjeg dela haube, prelaze u višu „klasu“ cenovnika. Tako za „velike“ automobile godišnja vinjeta staje 220 evra, a mesečna 80 i sedmodnevna 40 evra.

U Nemačkoj se od 1. maja 2014. za saobraćajne prekršaje, koji nemaju uticaj na bezbednost saobraćaja, odustaje od upisa u centralni registar, zapravo neće biti više kaznenih poena. Međutim, ti prekršaji će biti i dalje kažnjavani. Posledica odustajanja od upisa poena je povećanje kazni za određene prekršaje.

Od 1. jula 2014. u Nemačkoj će svi vozači u svojim vozilima morati da imaju fluorescentne prsluke, koje će oblačiti u slučaju izlaska iz vozila prilikomn nezgode ili kvara.

Od 1. januara turisti koji budu posetili Berlin moraće da plate jednu taksu, koja se naziva i porezom na krevet. Tako će cena kreveta u hotelu skočiti za pet odsto. Taj porez će biti naplaćivan za noćenja u hotelima, pansionima, ali i vikendicama, kampovima. Poslovna poseta Berlinu i dalje će biti oslobođena poreza.

U Poljskoj se proširuje mreža puteva na kojima će se naplaćivati korišćenje. Tako će biti naplaćivano korišćenje A1 od Gdanska do češke granice.

I neke novinme van EU. Onaj ko putuje na Tajland, treba da zna da je ova zemlja uvela porez na ulazak u zemlju za sve strane turiste. Ko avionom ulazi u zemlju plaća jednokratno 500 bahta (oko 12 evra), a ko kopnenim putem ulazi u zemlju plaća 30 bahti dnevno.

Za one koji putuju prema Sloveniji, Austriji, Italiji nekoliko informacija

Ponudu hotela na bilo kojoj Evropskoj destinaciji, možete ovde pretražiti

Izvor: Mondo