Gradovi poput Londona su deo svoje prepoznatljivosti gradili upravo na crnim automobilima koji krstare ulicama ove osmomilionske metropole.

Vremenom taksi vozila se menjaju, pa su nova taksi vozila nedavno dobili Njujork, Barselona i Tokijo. London je sledeći u nizu. Za sve ove gradove japanski Nisan je dizajnirao i proizveo nova vozila, a popularni Hackney Carriage uskoro bi trebalo da dobije naslednika na londonskim ulicama.

LondonNovi londonski taksi je već poznati model NV200, koji se pre godinu i po dana pojavio u klasičnom crnom izdanju. Danas dizajneri ovog proizvđača rade na njegovom prilagođavanju britanskoj prestonici. Koliko je ovo pitanje važno za Londonce, govori i podatak da je u rad na vozilu uključena i kancelarija gradonačelnika.

Glavne karakteristike novog crnog taksija biće novi okrugli LED farovi sa prednjom rešetkom i restilizovani prednji branik. London (2)Takođe, novi taksi moraće da zadovolji i stroge kriterijume upravljivosti i manevrisanja u gradskim gužvama, što znači prečnik okretanja od 7,62m, što je merilo koji je uspostavio aktuelni londonski taksi.

Novi taksi imaće 1,6-litaski benzinski agregat sa automatskim menjačem. Sadašnji taksiji koriste dizel motore, što u prezagađenom gradu više nije poželjno. Takođe, predviđena je i proizvodnja modela sa elektro motorom.

Izvor/foto: mojauto.rs