Odmah po sletanju na Briselski aerodrom, ukolopili  smo se u jednu čudno opuštenu atmosferu, gomilu sveta koji negde ide i od negde dolazi, ali potpuno smireno, tiho, zadovoljno. Deluju kao da im je svima život lak, i sve to uprkos kiši koja je dosadno padala po ceo dan.

Svi su, valjda, navikli na nju, jer u Belgiji, po rečima našeg vodiča, pada i do 200 dana u godini.

U suterenu aerodroma postoji železnička stanica sa koje na svakih par minuta polaze vozovi ka različitim daljim destinacijama. Do centra grada može se lako i brzo doći za samo 5,2 evra i dvadesetak minuta.  Sa jedne od tri velike železničke stanice, može se nastaviti metroom, tramvajem, taksijem ili pešice. Srećom, naš hotel je bio u samom centru, unutar centralnog kruga koji čine veliki bulevari napravljeni duž ostataka starih gradskih zidina, tako da nismo morali mnogo da koristimo gradski prevoz.

Brisel

Inače, u Briselu se svuda može stići pešice, kada govorimo o užem i širem centru grada, a snalaženje je krajnje jednostavno ako imate mapu u džepu.  Na sve strane ćete na ulicama videti ljude sa mapama u rukama, koji radoznalo gledaju okolo i ne ustručavaju se da zaustave nekoga i pitaju kada im nešto nije jasno. Belgijanci su izuzetno predusretljivi i ljubazni. Što se toga tiče, nije im problem da vam bilo šta objasne, pa čak ni da prošetaju sa vama do neke tačke odakle bi vam bolje pokazali kako da pronađete mesto koje tražite.

Kao najupečatljiviji utisak o Belgiji ostala mi je činjenica da u njihovoj svakodnevnoj komunikacije ne postoji bilo kakav oblik nervoze. Sve može lako da se reši ako se lepo i smireno zamoli. Oni sve konflikte rešavaju mirnim putem, bez tenzije i teških reči. To je fantastičan recept, koji bi i druge kulure trebale da preuzmu, samo da nije toliko teško promeniti ljudski mentalitet.

Brisel

Razgledanje grada Brisela, svakako treba početi sa Gran Plas-a, centralnog trga, koji je nesumljivo najveća turistička atrakcija. Ovaj pravougaoni trg okružen je potpuno očuvanim starim građevinama, od kojih svaka ima svoju zanimljivu priču. Te zgrade su većinom zadužbine nekadašnjih udruženja zanatlija, te se tako i zovu: Mesarska, Krojačka, Brodarska kuća, itd. O ovome  svedoče i njihovi grbovi na fasadama, a najupečatljivije su gradska i kraljevska kuća, obe u gotskom stilu, koje stoje jedna naspram druge i danas se koriste kao muzejski prostor.

Brisel (3)

Sa gradskog trga nastavite šetnju jednom od uskih uličica koje sa njega vode i uživajte u srednjevekovnoj arhitekturi i mirisu sveže pečenih vafla i čokolade najboljeg svetskog kvaliteta. Toga ima na svakom koraku, i nezamislivo je vratiti se iz Belgije a ne probati lokalne specijalitete. Restorani se u ovim ulicama doslovno nastavljaju jedan na drugi, glavni specijaliteti su morski plodovi, tačnije mušule i rakovi iz Severnog mora. U ponudi je uvek i dnevni meniji od dva ili tri jela. Za, u proseku, 12-15 Eur-a po osobi, dobićete podrazumevanu supu, glavno jelo (najčešće losos ili teletina u sosu sa krompirima), a u nekima su u ceni i desert i kafa.

Druga, obavezna atrakcija Brisela koju treba videti je Maneken Pis (Dečak koji piški). To je fontana na uglu jedne od pomenutih uskih ulica u istorijskom srcu grada. Postoji nekoliko legendi o tome kako je nastala, od onih da je mali dečak sačuvao grad od požara, do onih da je jedan uticajni gradski bogataš tokom nekog velikog događaja izgubio svog malog sina u masi ljudi na ulici i podigao spomenik u njegovu čast. Sve u svemu, ispred fontane danonoćno sevaju blicevi fotoaparata i mali dečak koji piški izmamljuje osmehe razneženih turista. Belgijanci su od njega napravili svoju kulturno-istorijsku ikonu – ima ga svuda, od razglednica do otvarača za flaše, a u muzeju na Gran Plas-u postoji postavka kostima za razne prilike i iz raznih vremenskih epoha sašivenih ne bi li obukli malog manekena.

Brisel

Kada dobro istražite gradsko jezgro i njegovu okolinu, koja ne odudara mnogo od sličnih velikih evropskih gradova, napravite izlet do Atomijuma. Atomijum je spomenik u obliku atoma gvožđa i dominira severnim delom grada, tik uz ogroman posed belgijske kraljevske porodice, okružen sa svih strana zelenilom. U Atomijumu postoji muzej i restoran u najvišljoj kugli, gde možete sasvim pristojno ručati i uživati u panorami grada.

Šoping u Briselu je veoma skup, većina naših turista se vraća samo sa nekoliko pakovanja čuvene čokolade i po kojom limenkom piva za uspomenu ili poklon. No, ako ste čvrsto odlučili da ipak pokušate, postoji nekoliko velikih ulica u centru grada koje nude skoro sve, od markiranih robnih kuća, do fantastičnih antikviteta.

Evropski kvart Brisela je nešto potpuno drugačije od svega što ste prethodno videli u ovom gradu. Ogromne staklene poslovne zgrade, prilično sterilnog izgleda, čine same za sebe jedan poseban mali grad. No, ako ste u Briselu poslom i zadesite se tamo, svakako se do centra vratite pešice, i prođite kroz predivan park sa fontanama. Šetnja će Vas voditi pored parlamenta i gradskog muzeja, a potom kroz šarmantni Sablon (jedan od starih kvartova koji veoma podseća na Pariz). Popijte neku od mnogobrojnih vrsta belgijskih piva u jednom od malih kafića i pokušajte da udahnete malo belgijskog mira i mirisa sveže čokolade.

Brisel (4)

Noćni život u Belgiji nudi po malo za svakoga. Koristim izraz po malo, jer se u centru grada, gde se nalazi velika većina ponude za zabavu turista, već do ponoći gotovo sve zatvara. Najbolje je izaći ranije (za naše pojmove dosta ranije!), započeti veče u nekom od gore pomenutih restorančića, sa večerom i pivom, zatim nastaviti u nekom od klubova sa živom muzikom (veoma je bogata ponuda za ljubitelje JAZZ-a) i završiti u malim disko klubovima u okolini zgrade Berze. Tu ćete zateći različite ljude okupljenih oko sličnih interesovanja, boeme, homoseksualce, nacionalne manjine ili, jednostavno, zalutale turiste, kao što smo mi.

Ukoliko ste sve ovo obišli, a imate još jedan dan vremena, najbolji savet kako da ga najpametnije iskoristite, je da posetite obližnje gradove-muzeje, Gent i Briž. Ukoliko, ipak, više vremena želite da posvetite samom Briselu i uživate u lutanju njegovim ulicama, prepustite se „utvrđivanju gradiva“ ili slobodnom otkrivanju novih i drugačijih krajeva ovog grada.

Pogrešiti nećete sigurno. Jer, bez obzira da li ćete pratiti znamenitosti iz ovog kratkog putopisa ili pokušati da sami doživite neki svoj Brisel, glavni grad Belgije Vas neće razočarati.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene