Putovanja nisu oduvek ovako drastično uticala na naš unutrašnji sat. Tehnološke inovacije u saobraćaju dovele su do toga da za samo par sati putovanja možemo promeniti nekoliko vremenskih zona.

Kada su izgrađene prve transkontinentalne pruge, pojavio se ozbiljan problem sa usklađivanjem reda vožnje u odnosu na lokalno računanje vremena, što je rezultiralo standardizacijom vremenskih zona u celom svetu, 1883. godine. Povećanje brzina kretanja aviona sredinom dvadesetog veka dovelo je do novih problema, naime, počeli smo da fizički da savlađujemo vremenske zone brže nego što naše telo to može da prihvati. Osam godina kasnije, pojam “jet lag” prvi put je zvanično upotrebljen u jednom članku u časopisu „Los Angeles Times“.

Posledice koje vaše telo oseća usled drastičnih promena vremenskih zona ne možete u potpunosti pobediti, ali se taj proces možete olakšati primenom nekoliko jednostavnih trikova.

Pripremajte se za vremensku zonu u koju putujete. Pokušajte da ležete i budite se svakog dana za po pola sata ili sat ranije ili kasnije, približavajući se lokalnom vremenu na destinaciji. Odolevajte popodnevnoj dremki i budite uporni, isplatiće se. Odmah po ulasku u avion podesite sat na lokalno vreme, to će pozitivno uticati i na psihičko „prebacivanje“.

Hidrirajte se. Avionske kabine su pune suvog vazduha koji vas brzo dehidrira, što čini da se stalno osećate pospano. Ispijanje malih količina vode tokom celog putovanja očuvaće svežinu organizma.
Spavajte. Ako možete da spavate u avionu, makar i na kratko, radite to, značiće vam. Slušalice i maska za oči mogu pomoći da se „isključite“ i zaspite.

Izbegavajte alkohol. Alkohol takođe izaziva dehidraciju, tako da uz dozvoljenu čašu vina pred spavanje popijte i čašu vode koja će nadoknaditi gubitak tečnosti.

Teglite se. To će pospešiti cirkulaciju i održati vas svežim. Što više tegljenja, to bolje.

Pijte voćne sokove. Većina aviokompanija nudi sok od paradajza, to svakako iskoristite, a pomaže i onaj od šargarepe, tako barem kažu iskusni svetski putnici.