Pečuj je jedan od najstarijih gradova, čija istorija doseže u davni drugi vek, kada su Rimljani osnovali grad Sopianæ, a pod ovim imenom, Pečuj se prvi put javlja 1235.godine.

Peti grad po veličini, Pečuj se nalazi na jugu Mađarske, nedaleko od granice s Hrvatskom i glavni je grad županije Baranja. Ovaj multikulturni grad sa austrougarskom arhitekturom i odličnom gastro ponudom, jednostavno Vas neće ostaviti ravnodušnim i zaslužuje daleko više pažnje na mapama kontinetalne Evrope.

Pečuj, grad koji je 2010. godine proglašen evropskim gradom kulture. Titula, koja  se godišnje dodeljuje barem jednom evropskom gradu kojeg Evropska unija odredi na period od jedne godine, tokom koje mu se ukazuje prilika da u najboljem svetlu prikaže svoj kulturni život i svoju kulturno-istorijsku baštinu.

Istorijski centar Pečuja je najbogatiji u Srednjoj Evropi po nalazima iz Rimskog doba i to jejedan od razloga zašto je 2000.godine dospeo na listu kulturno istorijskih vrednosti UNESKO-a. Od brojnih znamenitosti najpoznatiji je Ranohrišćanski mauzolej koji je bio najveće mesto za sahranjivanje na dva nivoa sa zidovima ukrašenim  motivima iz Starog zaveta. Dok je najbolji pokazatelj istorije grada središnji gradski trg Istvána Széchenyija na kojem se nalazi Džamija paše Gazi Kazima (sa najvećom osnovnom površinom u Srednoj Evropi), koja, iako danas katolička crkva, na vrhu kupole još uvek ima islamski simbol – polumesec i zvezdu. Na trgu se nalaze srednjovekovna katedrala, gradska kuća i zgrada opštine.

Takodje, treba napomenuti i Katedralu sv.Bertalana iz 12.veka, toranj Barbakan iz 15.veka, Sinagoga iz 1869. godine, Poštanski muzej, Muzej renesanse, Muzej Janusa Pannoniusa…

Za ljubitelje umetnosti je tu nezaobilazna Žolnai kulturna četvrt i osnivač fabrike Žolnai Mikloš, nekadašnji vlasnik fabrike koji pokrenuo proizvodnju keramike 1852.godine. U ovom malom “gradiću” možete se upoznati sa celokupnim delom ovog velikog umetnika i  životom njegove porodice. Svetska slava i priznanje kvaliteta proizvoda su stvarnost i dan danas.

Sve ove znamenitosti zahtevaju i dobrog vodiča. Pečuj je neverovatan grad i trebe odvojiti npr. jedan dan da biste čuli samo deo Turskog dela istorije, jer nijedan drugi grad u Madjarskoj ne raspolaže sa toliko građevinskih uspomena iz Turskog doba kao što je to Pečuj.

Ono što nikako ne treba zaboraviti je da, ako ste se već kojim slučajem našli u Pečuju, znajte da ste u jednoj od najpozntijh vinskih regija i ako volite da pijete i uživate u ovom “Božanskom piću”, onda obavezno treba da obidjete i mesto Vilanj u kom se nalaze najpoznatije vinarije Madjarske i da degustirate jedna od najboljih vina ovog dela Evrope.

Smeštaj u hotelima se može pronaći već od 20,00 eur/noć za dvokrevetnu sobu.

Svakako, više nego dovoljno razloga da Pečuj upišete u Vaš itinerer i posetite ovaj grad sa okolinom kada u nekom od sledećih putovanja krenete put Madjarske ili njene bliže okoline.

Text i foto: Bookiraj com

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.