Istorijske znamenitosti i „must see“ mesta u Istanbulu je teško nabrojati i nemoguće ih je sve i obići za vreme jedne posete. Jer, Istanbul je grad koji vas mami da mu se uvek i iznova vraćate, a da vam svaka poseta bude jedinstvena i drugačija od prethodne.

Za vreme boravka u Istanbulu trebali biste svakako odvojiti vreme za predah u Francuskoj ulici. Smeštena je u Galatasaray zoni u središtu velikog  Beyoglu Distrikta. Ulica je izgrađena na stepenicama gde su s obe strane butici, galerije, poslastičarnice, kafe barovi i restorani sa francuskom kuhinjom. Poznata je i kao Cezayir (Algeria) sokak.

FR u IST

U 19. vijeku, više od 100 godina, Francuzi su živjeli u ovom području. Većina objekata u Beyoglu, poput prvih kafićia i bioskopa, osnovali su upravo oni. Ulicu su potpuno renovirali pariški arhitekti projektom koji je obuhvatio renoviranje zgrada i stepenica. Instalirani su poseban zvučni sistem i plinske svetiljke koje su donešene iz Pariza. Sve to daje jedan poseban šarm i jedinstvenu atmosferu ovog kvarta. Sve od nameštaja, zgrada, muzike, hrane…sve je Francuskom nadahnuto.

Francuska ulica je duga oko 100 metara i ima natkrivenu površinu od 9.000 kvadratnih metara i kapacitet od 3.000 ljudi, zajedno s otvorenim područjima. Broj dnevnih posetioca je oko 6.500. Grejači na ulicama dopuštaju boravak napolju čak i u hladnim danima.

ist 1

Obojene zgrade su dovoljno visoke da bi ulica bila zaštićena od buke velikog grada. Na obe strane su restorani čije tende bacaju senu na stolove i stolice sa šarenim jastucima i cela atmosfera podseća kao da ste u privatnom vrtu. Vlasnici stoje pred svojim restoranima, pozdravljaju i diskretno pozivaju prolaznike da uđu.

U blizini se nalazi i Francuski kulturni centar koji nudi kurseve francuskog jezika, razne kulturne tečajeve, informacije i knjige.

Izvor: Furaj.ba