Na desnoj obali Drine, uz put Loznica-Mali Zvornik, nalazi se sportsko-rekreativni kompleks “Sunčana reka”. Prvi pogled sa puta ne ostavlja naročit utisak. No, ulaskom u sam kompleks, mišljenje se  polako menja.

Na površini od 4 ha nalaze se kućice od drveta za smeštaj gostiju, tkz.vajati, restoran, sportski tereni, poljana sa konjima, i sve to na samoj obali Drine. U toku letnje sezone postoji i uređena plaža za kupanje, no kako smo mi bili u rano proleće, nismo imali priliku da je vidimo, budući da je Drina bila znatno nadošla. Inicijalna ideja bila je da se ovde napravi etno selo i radovi su i krenuli u tom pravcu.  Međutim, zbog izgradnje sportskih terena (za fudbal, košarku, tenis i odbojku na pesku) kompleks je morao biti preregistrovan u sportsko-rekreativni kamp.

Šta je bila ideja?

Ideja vlasnika i svih zaposlenih je da se gostima prenese duh Podrinja i ljubav ka reci Drini. Iz tog razloga su domaća kuhinja, srdačnost osoblja i, naravno, uživanje uz samu reku na prvom mestu. Ukoliko očekujete luksuz, slobodno produžite dalje. Vajati su skromno uređeni, tu je sve neophodno, ali samo najosnovnije. Mada, postoje razlike: centralna kuća za smeštaj gostiju (30 ležaja) uređena je znatno bolje u odnosu na vajate, a i među njima postoje razlike. Ono što se meni najviše svidelo je terasa restorana “Pod vrbom” koja se upravo i nalazi pod ogromnom vrbom i po kojoj izjutra slobodno šetaju petlovi, a neretko se tu zatekne i magarac. Buđenje uz kukurikanje petlova i šum Drine, domaća kafa pod starom vrbom – svakako imaju svoje čari.

Kuhinja je, očekivano, domaća. Ne postoji vreme doručka – doručak je onda kada vi ustanete. Domaće lepinje, ručno razvlačene gibanice, kačamak, podrinjki kajmak i sir – dovoljno.

Dodatne aktivnosti

Slobodno vreme možete provesti na bezbroj načina. Moja preporuka: šetnja uz obalu Drine, pored nekadašnjeg auto-kampa u kojem je boravio i glumac Robert de Niro, te zaljubljen u lepotu Drine tako i nazvao svoju ćerku. Uz tu stazu postoji i nekoliko kuća koje se izdaju gostima, pa ukoliko više volite intimniju atmosferu, izvolite. Naravno, kao i sve u našoj zemlji, staza nije uređena i u nekom momentu postaje neprohodna … ali, to ne umanjuje lepotu reke. Ukoliko se ovde zateknete u letnjem periodu, imate na raspolaganju i “Šotrinu plažu” (ovde je Šotra snimao seriju “Greh njene majke”) za kupanje, ili, ukoliko ste sportski tip – tu su sportski tereni. Dakle, sasvim dovoljno načina da kvalitetno provedete vreme. U kampu se organizuju i različiti izleti kao npr. spust Drinom, šetnja na duge staze po obližnjim planinama Gučevo i Boranja, vožnja fijakerom, skupljanje lekovitog bilja…

Ako se, pak, interesujete za kulturnu baštinu ovog kraja u blizini su Kraljeva pećina u Malom Zvorniku, potom Tršič i Brankovina, koja je na mene ostavila impresivan utisak.

Ukoliko ovog leta budete išli put Crne Gore preko Tare, sigurno ćete proći pored “Sunčane reke”. Zaustavite auto i, ako ništa drugo, samo prošetajte kraj prelepe Drine.

Više informacija:  www.suncanareka.rs

Text i foto: Bookiraj com

Danijela Čolić Autor: Danijela Čolić
Filolog germanista, obožava dobru knjigu, kafu i marcipan, kao i život van grada u prirodi. Bavi se pisanjem, prevođenjem i podučavanjem.