Da! Obavezno! Zašto da ne?

Stručnjaci govore da se bebe, kao prvo, uopšte ne sećaju putovanja i “muke” oko toga, a kao drugo u većini slučajeva će prespavati veći deo puta u svojoj sigurnosnoj stolici, tako da ce vožnja biti i lakša nego što bi neko uopšte i očekivao…

Kao prvo imajte na umu jedna odličnu činjenicu, a roditelji je uglavnom zaboravljaju, a vrlo je bitno ako beba još sisa. Dok beba svoje obroke uzima preko majčinog mleka, a tako je u prvih 6 meseci do godinu dana bebine starosti, onda ste rešili veliki “problem”. Lepo stanete gde možete i beba ima svoj obrok, u kolima, zaštićena od pogleda, sigurna u Vašim rukama…

Izbor mesta gde ćete provesti odmor je jako bitan sa aspekta šetnje sa kolicima, odnosno guranja kolica, isto tako je bitno kod izbora smeštaja, da li Vam je smeštaj na prvom spratu ili prizemlju, da li ima lift ili nema, da li ima terasu ili ne, jer nemojte zaboravtiti da svakodnevno nošenje kolica u rukama gore-dole ume da pokvari ceo odmor, pogotovo ako Vam je smeštaj na nekom višem spratu bez lifta.

O samom smeštaju se uvek možete malo ranije raspitati. Da li ima mogućnost ubacivanja krevetića i da li uopšte imaju krevetić? Jer nošenje krevetica na odmor sa sobom, zauzima bespotrebno mesta u gepeku, a to može da se izbegne. Takodje, proverite koliko su sobe ili apartmani veliki, da ne bi morali svaki put da rasklapate kolica kada ulazite u smeštaj ili kada izlazite ili da ih jednostavno držite u gepeku svojih kola. I još jedan bitan detalj, proverite da li imate stojeću kadu ili ležecu, jer će te mnogo lakše vaše dete okupati u ležecoj kadi.

Daljina plaže je, takođe, bitan podatak. Nije svejedno nositi ili gurati dete 800m ili 100m, pogotovo ako prži sunce ili ako Vam iz nekog razloga treba neka stvar iz smeštaja. A uvek treba.

Kada sa tako malom bebom birate vrstu smeštaja, preporučio bih Vam da obavezno imate kuhinjski deo, odnosno da odaberete apartmanski smeštaj. Iako Vam se možda čini da je kuhinja tog momenta bespotebna, verujte da baš i nije tako. Kada nosite gomilu dečijih stvari i igračaka uvek imate nesto da operete, nešto ispadne na pod…

Ono na čega bi trebali obratiti pažnju, a opet uz pomoć interneta je dostupno, to je da pogledate slike mesta i nadjete informacije o mestu na kom ce te provesti odmor, pogledajte da li postoje trotoari, pešacke staze, kako izgledaju stari gradovi, kako su parkinzi uredjeni, jer ako nemate gde da se prošetate, gurajuci kolica, to takodje ume da bude nezgodno. Mali primer, nisu svi stari gradovi u Istri prohodni i za kolica sa malim tockovima i za ona sa velikim tockovima. Mi smo posle Istre kupili nova kolica…

Sve u svemu, putovanje sa malom bebom i nije problem već je zadovoljstvo koje možete da podelite sa njom na samom putu. Uz dobru organizaciju i planiranje, dobar izbor destinacije i izbor smeštaja, odmor zaista može da bude savršen. Ako idete na letovanje, u svakom slučaju treba odabrati mesec u kom je sunce podnošljivije. Maj, jun i septembar su pravi izbor.

I na kraju da kažem da se obavezno konsultujete sa pedijatrom oko nošenja lekova, jer je to od presudnog značaja, jer nisu svi lekovi dostupni u svim zemljama na isti način.

Kad smo vec kod lekara da kažem i da se mnogi protive putovanju, u to vreme i naš pedijatar, ali mi smo se ipak odlučili da svog, tada, tromesečnog sina povedemo na odmor i da budemo svi zajedno na moru, na put dugačak preko 600km u jednom pravcu i bilo je lakše, kao što sam i napisao gore, nego sto smo očekivali.