Nikada nije bilo jednostavnije, brže i povoljnije putovati nego danas. Obilazak velikih gradova, vikend putovanja, kupanje na Karibima – za skoro svaku destinaciju postoje atraktivne ponude.

Turističke agencije tradicionalno nude putovanja za parove ili porodice, dok za one koji su “singl” skoro i da nema ponuda. No, trend singl putovanja se uspešno probija, i to ne samo kod mlađe populacije.

Putovati sam ulazi u modu, a prednosti ovakvog načina putovanja su mnogobrojne. Potreba za informacijama o singl putovanjima posle 40. godine života je, shodno tome, enormna. Upravo generacija 40+ je ta koja visoko vrednuje inovacije i kvalitet, i posebno je dobar konzument singl putovanja. Oni imaju dovoljno iskustva, znaju šta žele, mogu to sebi da priušte i neretko su razvedeni ili bez partnera, pa je putovanje ujedno i dobra prilika za nova poznanstva.

Singl putnici imaju dobro isplanirano vreme, a aktivnosti su im  uglavnom mešavina kulture, zabave i avanture. Svež seoski vazduh ili atmosfera velikog grada, u svako doba godine, baš onako kako im se sviđa, bez kompromisa.

Ovakva putovanja, međutim, pored mnogobrojnih prednosti, nose i izvesnu dozu rizika, posebno kada se radi o ženama koje putuju same. S jedne strane, čovek može da radi šta god poželi, dok sa druge strane, može postati laka meta lopova i napadača. Konačno, puno toga zavisi, ipak, i od sopstvenog ponašanja.

Informacija o ovakvoj vrsti putovanja zaista ima puno. U principu, dobro pozicionirani gradovi već imaju veliku i raznovrsnu ponudu.  Veći gradovi na moru nude odmor i zabavu na plaži, a pored toga i užurbanu atmosferu i pulsirajuć noćni život. Ma koliko ulice, restorani i muzeji bili privlačni, sunčanje na plaži je uvek dobra alternativa za opuštanje, pa i upoznavanje.

U traženju informacija o putovanjima 40+, od velike pomoći je internet. Pri tome, uvek važi pravilo: što konkretniji cilj imamo, to ćemo lakše pronaći odgovarajuće informacije. Iskustva drugih putnika na putničkim forumima mogu svakako biti od pomoći, a uvek se mogu postaviti i konkretna pitanja. Pored toga, klasični vodiči su uvek pouzan izvor informacija, pogotovo oni specijalizovani za određene destinacije.

Postoji pregršt destinacija koje spadaju u kategoriju potpuno “neproblematičnih”, kao što su zemlje centralne i zapadne Evrope, skandinavske zemlje, USA, Australija, Novi Zeland i Japan.

Mesta na koja je, ipak, bolje putovati u društvu su većina država južne i istočne Evrope, arapske zemlje, Bliski istok, jugoistočna Azija i generalno sve zemlje u kojima se predstava o muško-ženskim odnosima razlikuje od zapadnjačkih trendova.