Krenimo redom:

10. Trgovački centri

Ukoliko mislite da su trgovački centri nedavno nastala ideja, razmislite ponovo. Stari Rim je Trojanovo tržište prvi su takve vrste koji datiraju još od davnina.

9. Muzika

Italiji možemo zahvaliti na većini današnjih intrumenata kao što su klavir, violina i violončelo, jer su upravo ove instrumente prvi konstruisali Italijani. Orkestre, simfonije i operske predstave ne moramo ni da spominjemo.

8. Šekspirove postavke

Naravno da je Šekspir bio Englez, ali njegove najpoznatije predstave su vezane za Italiju, pa se tu ubrajaju Julije Cezar, Romeo i Julija, Zimska priča, Mletački trgovac, Otelo, i Dva gospodina iz Verone.

7. Francuska zastava

Dobro, možda Italijanili nisu baš šili prvu francusku zastavu, ali za vreme Napoleonove invazije na Italiju 1797. godine crvena, bela i zelena boja poluostrva su insipirisale Francusku da naprave zastavu crvenog, belog i plavog dizajna.

6. Sladoled

Iako ne postoji pravi dokaz o tome ko je prvi izmislio sladoled, većina prihvata kao odgovor da je to bio Italo Marcioni, italijanski poduzetnik. 1903. godine, Marcioni je patentirao i započeo marketing i proizvodnju jestivog sladoleda.

5. Berza

Prve moderne banke su se prvi put pojavile u Đenovi tokom 12. veka, a najstarija banka koja posluje u kontinuitetu od 1472. godine je Monte dei Paschi di Siena, sa sedištem u Sieni u Italiji. Italijani su zaštitili svoj novac, a takođe su znali kako da ga koriste. Prva berza je osnovana u Brižu od strane članova porodice Della Borsa, koja je izvorno bila porodica venecijanskih trgovaca.

4. Đakuzi

Braći Đakuzi, koji su emigrirali u Kaliforniju iz Italije pripisuje se izmišljanje prvog samostalnog, potpuno integrisanog đakuzija, 1948. godine.

3. Pereci

Mislili ste da je pereca nemački izum? Razmislite još jednom! Izvornu „pretiolu“ prvi je pekao italijanski vojnik.

2. Naočare

Oko 1284. godine, Salvino D’ Armate je izumeo prve nosive naočare.

1.Nutela

Nutela je najvažniji doprinos svetu od strane Italijana. Ko bi mogao da zamisli život bez Nutele? Nutela je nastala tokom Drugog svetskog rata, od strane Pietro Ferrera koji je bio osnivač fabrike Ferrero. Nutela je nastala kao zamena za čokoladu za vreme rata kada je bilo ograničeno snabdevanje čokoladom.

Izvor: Furaj.ba