Ukoliko se na odmoru budete vodili narednim modelima ponašanja, budite sigurni da ćete biti opljačkani u rekordnom roku! Zato, obratite pažnju na svoje ponašanje i pročitajte par saveta kako NIKAKO ne treba da se ponašate, izgledate i delujete…

Delujte izgubljeno

Samopouzdanje je odličan vid samoodbrane, ali ga nemojte nikako primenjivati. Samo delujte zbunjeno i uplašeno, još bolje ako stanete na sred ulice i držite ogromnu mapu grada sa obe ruke i ponašajte se kao da nemate pojma kuda idete, niti gde treba da stignete. U kratkom roku će se neko pojaviti i odvesti vas baš tamo gde NISTE želeli…

Nosite novčanik u zadnjem džepu pantalona

Ukoliko nemate oči na leđima ili nadljudski izraženo čulo dodira na svojoj pozadini, obavezno gurnite novčanik u zadnji džep. Ovo se posebno preporučuje kod nošenja uskih pantalona sa džepovima bez kopči i cibzara, u kojima će se lepo ocrtavati njegove konture. Svi će gledati u vašu zadnjicu, budite uvereni!

Nosite svu svoju imovinu na jednom mestu

Sav novac koji ste poneli, uključujući kartice, pasoš, vozačku dozvolu, telefon i sve dokumente, obavezno čuvajte na jednom mestu. Tako ćete olakšati potencijalnim lopovima da u jednom potezu prisvoje „sve vaše“!

Pokažite svima koliko novca imate

Kada nešto kupujete, izvadite iz džepa ili novčanika sav novac koji imate, držite ga u ruci što duže i po mogućnosti, mašite rukama da vas svi vide. Neće biti potrebe da na čelu napišete “ja sam laka meta”.

Odsedajte na što jeftinijim mestima

Ako odaberete najjeftniji hostel i ako je u sumnjivoj četvrti, utoliko bolje. Provereni hoteli sa sefovima u sobama su kliše i bespotrebno bacanje para. Što mračnije, to izazovnije, zar ne?!

Šetajte sami noću

Što gušći mrak to bolje, posebno u uskim ulicama i nepoznatim kvartovima. Lokalci su svuda druželjubivi, možda završite i na nekoj uzbudljivoj lokalnoj žurci.

Budite uniformisani turista

Pošto ste toliko daleko putovali, možda želite da date do znanja svima da ste stranac?! Onda se nemojte oblačiti što sličnije ostalim lokalcima, nego baš obratno. Skupi foto aparati okačeni oko vrata, kačketi, torbice, rančevi, bele čarape ispod sandala, obavezan su putni asesoar „za dobru različitost“!

Vozite se u praznim vagonima

Kako u metrou, tako i u vozu, nećete se najbolje odmoriti ako ste sami u kupeu ili možda i hoćete?!

Dremajte na javnim mestima

Ako već niste zadremali u praznom kupeu, onda to sigurno možete nadoknaditi na nekoj klupi. Možda najbolje u nekom udaljenom parku, na periferiji. Dobro razmislite da li ćete leći na klupu i staviti ranac pod glavu ili ćete možda stvari odložiti na klupu pored, jer ćete tako imati više mesta na klupi na kojoj ste namerili da se odmorite…

Pomozite svakome ko je u nevolji. Obavezno!

Ako vas neko nepoznat zaustavi na ulici i traži vam novac, pomoć ili želi nešto da vam proda, Vi to nećete nikako odbiti?! Pokazaćete lepo kućno vaspitanje i nećete brukati zemlju iz koje dolazite?!