Osmišljen kako bi se standardizovao nivo usluga i uravnotežila očekivanja gostiju i nivo cena, sistem ocenjivanja kategorije hotela određenim brojem zvezdica poslednjih godina je pod velikim pritiskom usled diskutabilne relevantnosti za savremenog putnika.

Nedostatak univerzalne klasifikacije hotelskih kategorija između različitih destinacija samo je deo ovog problema, obzirom da savremeni turisti na Internetu pronalaze brojne komentare, fotografije i utiske ljudi koji su u tim hotelima nedavno boravili. Ovaj trend je iz godine u godinu sve izraženiji i hotelijeri su toga savršeno svesni.

Umesto broja zvezdica, potencijalni gosti sada se pri izboru hotela najčešće odlučuju na osnovu:

• Lokacije
• Tipa hotela u odnosu na svrhu putovanja (poslovno, privatno..)
• Dodatnih usluga (besplatan wifi, doručak, parking..)
• Cene-u odnosu na prethodna tri kriterijuma
• On-line komentara i preporuka

Sajtovi kao što su Booking.com, TripAdvisor, Kayak, Trivago i Skyscanner stekli su planetarnu popularnost samo zbog toga što pružaju upravo takve informacije, bez hvalisanja ili cenzure, pa se uz pomoć njih veoma lako i brzo može napraviti najbolji izbor.

Kompanija ReviewPro nedavno je objavila listu najboljih hotela za 2014-u godinu, upravo na osnovu analize on-line sadržaja vezanih za više od 1600 svetskih hotela. Lista pod nazivom „2014 Top Luxury Hotel & Brand Report“, osim gore pomenutih karakteristika u obzir uzima i čistoću i ljubaznost, uz pomoć kojih je formiran sistem bodovanja na osnovu indeksa nazvanog „Global Review Index”.

Analizom poslovanja hotela sa samog vrha ove liste utvrđeno je da su najuspešniji oni koji obraćaju pažnju na detalje, brzo i efikasno odgovaraju na svaki zahtev i u fokus stavljaju doživljaj svog gosta.

U modernom „konektovanom” svetu, okolnosti koje utiču na donošenje odluka kod kupaca umnogome su se promenile, te je on-line reputacija prepoznata kao odlučujući faktor pri izboru svake naredne kupovine.

Izvor: www.tnooz.com