U istoriji Grčke, Krf (na grčkom – Kerkyra) najpoznatiji je po dvema stvarima: legendi o Odiseju koji se preko Krfa vraćao iz Trojanskog rata na rodnu Itaku i po tome što je jedino grčko ostrvo koje Turci nisu uspeli da osvoje.

Posle Vizantije, Krfom je preko 400 godina suvereno vladala italijanska državica Venecija. Zbog toga mnoge turiste, a naročito Italijane koji puno posećuju Krf (zbog direktne trajektne linije iz Venecije i Ankone), grad Krf neodoljivo podseća na Napulj. Osim Venecijanaca, Krfom su tokom XIX veka kratko vladali Francuzi, a zatim i nešto duže – Englezi.grcka krf

Osim Stare luke (Old Port), u koju uglavnom uplovljavaju barke i manji brodići, sve ostalo što doplovi do glavnog grada Krfa, od trajekata sa kopna – iz Igumenice do prekookeanskih brodova, pristaje u Novoj luci (New Port), kilometar zapadno od stare.

Centar starog grada Krfa smestio se između dve venecijanske tvrđave: Stare (Old Fortress) i Nove tvrđave (New Fortress). Ulice kamenih kuća, mnoge u pastelnim bojama, kameni pločnici, sve to pomalo liči na Dubrovnik ili Kotor, gradove u nekadašnjem posedu moćne Venecijanske republike. Obilazak grada Krfa ne bi bio potpun bez šetnje najpoznatijim korzoom u centru, po imenu – Liston.

Sa vrha Stare tvrđave, pružaju se nezaboravni pogledi na ceo grad, sve do šumovitog, istorijskog poluostrva Kanoni. Kraj njega, nasip u moru vodi do minijaturnog ostrva sa čuvenom crkvicom Vlahernom (Vlacherna) jednom od čestih motiva ovdašnjih razglednica i brošura. Tik do Vlaherne, nalazi se drugo minijaturno ostrvo Pontikonisi (Pondikonisi ili “Mišje ostrvo”) – po legendi Odisejev okamenjeni brod.grad_Krf_5

Na zapadnom kraju ostrva, na vrhu brda iznad sela Pelekas, nalazi se „Carev presto” (Kaiser’s throne), ograđeni vidikovac sa kojeg je austrougarski car posmatrao krajolik. Sa ovog mesta zaista se vidi veći deo Krfa, pogotovo suprotni – istočni deo. Obratite pažnju na dekoraciju u vidu metalnih šišarki na vrhovima kružne ograde vidikovca, kao i na kapiju od kovanog gvožđa na kojoj još uvijek stoji carski grb.

Za veoma kratko vreme, sa vrha brda spustićete se putem do simpatičnog sela Pelekas, a zatim kroz preslatko selo sa divnim starim kućama – Sinarades, i za desetak minuta biti na obali mora, na velikoj peščanoj plaži mesta Agios Gordios.

Osim prelepe zelene prirode, šume maslinjaka prošaranih visokim čempresima koji kao koplja štrče između žbunja i limunova, na ostrvu Krfu velika povoljnost za turiste je i izbor plaža. Pesak na kilometarskim plažama na severu ostrva (od Sidarija do Kalamakija), pesak sa liticama u pozadini – na zapadu ili možda šljunak sa istom takvom predivnom prirodom – na gornjoj, istočnoj strani (od Barbata do mjesta Kasiopi)… odlučite sami. Jedino što morate obezbediti je neko prevozno sredstvo (može i skuter). Krf je inače veoma poznat po rentiranju svega i svačega, jer su iako većinom krivudavi, putevi solidno obeleženi, a kilometraže male.

Kanoni___crkva_Vlaherna

Pri pomenu rentiranja svega i svačega, mislila sam i na čamac. U verovatno najpoznatijem mestu zapadne obale Krfa – prelepoj Paleokastrici (Palaiokastritsa), nizu nekoliko živopisnih, manjih, potpuno zasebnih zaliva, možda zbog veoma hladne vode (kažu da su u pitanju morske struje), rentiranje čamaca veoma je rasprostranjeno. Od vlasnika čamaca dobićete mapu oblasti sa zalivima, pećinama u koje možete uploviti, kao i savete do koje mere smijete da se približite plaži kako elisa vašeg čamca ne bi udarila o podvodne stene ili peščano dno. Ako iznajmite čamac na 2 sata, to je otprilike dovoljno da obiđete sve zalive, uplovite u najveću pećinu sa tirkiznom vodom na dnu i uskočite par puta u čisto, hladno more kraj prelepe plaže Homo, do koje se stiže vodenim putem.

U Paleokastrici još obiđite pastelni Manastir Paleokastricu (Moni Palaiokastritsas ili Moni Theotokou) smešten na brdu između dva najzapadnija zaliva. Njegovi monasi, očigledno veliki ljubitelji raznovrsnog cveća, dvorište su pretvorili u baštu. Možete baciti novčić u bunar želja, ili u maloj prostoriji – muzeju pogledati izložene stare spise, ogromnu školjku i skelet „morskog čudovišta” koje su u ulovili mornari sa ovih obala. Na kraju, u najistočnijem od zaliva Paleokastrice svratite u  La Grotta Bar. Za najlepši pogled na sve zalive Paleokastrice popnite se putem do sela Lakones, 2 km iznad zaliva.

 Ampelaki_zaliv_1

Priroda slična Paleokastrici, sa bezbroj malih uvala i šljunkovitim plažama, čeka da je otkrijete između mesta Barbati i Agios Stefanos – Sinion, na severo-istoku Krfa. Velika plaža u Barbatima, ili ušuškana, mala plaža u mestu Nisaki, kako prirodom tako i svojom neformalnošću veoma podseća na uvale u Dalmaciji. Nešto dalje, možda vaš izbor padne na maleni Agni ili poznatiji Kalami, u kome je tridesetih godina XX  veka boravio čuveni pisac Lorens Darel (Lawrence Durrell). Kuću u kojoj je živeo zovu “White house” (Bela kuća), i za lepe je pare izdaju strancima.

Južno od Kalamija, posetite zaliv sa polukružnim dokom – Kuluru (Kouloura / “kuluri” na grčkom: đevrek), sa eukaliptusima na samoj plaži. Blizu Kalamija nalaze se neke od najlepših uvala na Krfu: malo mesto Agios Stefanos sa par ribljih restorančića i obližnja uvala sa plažom – Kerasia. Skrivene u šumi i po strminama iznad ovih uvala, na Krfu je u poslednje vreme sagrađen priličan broj lepih vila u pastelnim bojama, sa obaveznim bazenom, koje pripadaju nekoj od velikih svetskih turističkih agencija i služe isključivo za izdavanje turistima sa dubljim džepom.Kalami 5

Na severozapadu ostrva nalazi se Sidari, dio obale koji je izvajala priroda – sa čuvenim Kanalom ljubavi (Canal d’amour). Sve dok ih u moru ne dotaknete, uske uvale formirane od gline, mogu da vas nakratko prevare jer liče na kamene stene. Naizgled tvrda i sabijena glina može začas da se uruši ispred vaših očiju, ali srećom, to se ne dešava često, pa će predeo verovatno ovako izgledati barem još sledećih par stotina godina. Često se dešava da je donji deo glinene formacije  – poluostva između dve uvale, već urušen, pa se ispod njega formirala pećina kroz koju možete otplivati do susednog zaliva. Iako svuda postoje table sa upozorenjima, izgleda da su samo deo dekora “za ne daj bože”, jer turisti uopšte ne mare na upozorenja da ne plivaju i ne rone kroz pećine. U dnu nekih od uvala, nalaze se male peščane plaže, sa ležaljkama i suncobranima.Nisaki_3

Par kilometara zapadno od Sidarija, na krajnjem severo-zapadnu Krfa nalazi se selo Perulades (Peroulades) sa nadaleko poznatom plažom – Longa, na koju  turisti dolaze kako bi posmatrali zalazak Sunca. Na vrhu rta je kafić sa pogledom, a nešto niže i dve plaže (leva i desna), u podnožju visoke, izbrazdane litice. Ovaj dramatični krajolik zaista deluje jedinstveno. Plaža koja kao da je upravo izašla iz nekog filma o Džejms Bondu, popodne je poluprazna, a pesak i topla voda su idealni za uživanje.

Za mlađu populaciju, u središtu ostrva blizu grada Krfa (kod sela Agios Ioannis), postoji vodeni park – Aqualand, koji reklamiraju kao jedan od najboljih u Evropi. Osim zaista velikih talasa u bazenu sa talasima (kažu: trećih po veličini od svih vodenih parkova na svetu), kao i “Piratske avanture” – pravog malog raja za decu (i odrasle), ostatak vodenog parka je veoma sličan onim u drugim većim turističkim mestima Grčke.

Tekst i fotografije: Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba