„Samo jedan je najveći, najbolji fudbaler svih vremena, neponovljivi Edison Arantes do Nascimento Pele“, reći će svaki Brazilac, posebno ukoliko je stanovnik grada Santosa.Usred održavanja Svetskog šampionata u fudbalu, u Santosu je otvoren novi muzej sa 2.545 eksponata koji pričaju priču o Peleu, najpoznatijem brazilskom fudbaleru svih vremena.

Projekat izgradnje ovog muzeja trajao je čitavih šest godina i koštao 22.7 miliona dolara. Inicijator ideje bio je sam fudbaler koji je i predložio da objekat bude lociran u prestonici fudbalskog kluba Santos, u kom je proveo najveći deo karijere.

muzej pele fudbaler

Osim brojnih eksponata raspoređenih na čak 4.134 kvadratna metra i četiri sprata, u muzeju se nalaze i grafički prikazi njegovih legendarnih golova i brojni video zapisi sa najvažnijih utakmica. U muzeju se nalaze i slike Pelea sa svetski poznatim ličnostima, dresovi, patike, lopte i brojni dokumenti koji su obežili njegov život.

Pele je u izuzetno bogatoj karijeri postigao 1.281 gol, za slavni brazilski klub Santos odigrao je 729 utakmica u kojima je postigao čak 784 pogotka, a reprezentaciju Brazila je tri puta predvodio do titule svetskog prvaka na šampionatima 1958. godine, 1962. i 1970. godine.

Izvor: tourism-review.com