Sanjar u nama često traži boje, mirise i ukuse detinjstva, mesta iz bajki gde su boje blistavije, gde jutra mirišu na nežnost, a sunčeva svetlost budi radoznalo dete spremno na novu avanturu i potpuno novi doživljaj. Da se može sanjati i na javi, potvrđuje park prirode Adamelo Brenta (Adamello Brenta). Adamelo Brenta – šarmanti park prirode ugnezdio se u alpskom području Italije, u neposrednoj blizini turističkog giganta Madone di Kampiljo (Madonna di Campiglio). Zapadnim delom parka dominiraju planinski venci Presanele (Trentino di Adamello – Presanella), čijim slikovitim ambijentom odzvanjaju zvuci živopisnih vodopada doline  Val di Đenova (Val di Genova). Biser istočnog dela parka, koji seže do Dolomita (Dolomiti di Brenta), svakako je dolina Tovel (Val di Tovel) i čuveno, istoimeno, nekada grimizno jezero (lago di Tovel), o kojem se i danas ispredaju nestvarne legende. Ovaj impozantni park prirode je, sasvim zasluženo, uvršten na svetsku listu zaštićenih geoparkova UNESCO-a.

Moj susret sa čarobnom postojbinom mrkog medveda, kao i mnoge stvari u životu, bio je sasvim slučajan i ostavio je neizbrisiv trag u sećanju. Nepostojanje plana, letovanje u Opatiji i srdačan poziv prijatelja Ivana, vodiča u parku, pokrenuli su lavinu uživanja. Otprilike sedam sati vožnje delilo je nas – grupu prijatelja, entuzijasta, naoružanu dobrom voljom, kamping-opremom, i mapom – od nestvarne avanture. A šta je to što me je zaista očaralo i učinilo da se na prvi pogled, onako detinjasto i naivno, zaljubim u Adamelo?! Hm, razloga je na desetine ili možda čak i stotine, a neki od njih svakako su netaknuta priroda, kultura, naš prijatelj i vodič Ivan, ti divni ljudi u seoskim domaćinstvima, hrana i vino…

Smeštaj i saobraćajna dostupnost

Turističke agencije iz Srbije nude uglavnom aranžmane vezane uz sezonu skijanja, za prostore Alpa. Ukoliko se odlučite posetiti Adamelo u letnjem periodu i u sopstvenoj režiji, putovanje ne bi trebalo da predstavlja problem ukoliko se na vreme informišete i rezervišete smeštaj, a možete da birate između kampova, hostela, vikendica i luksuznih hotela. Za koju ćete se vrstu smeštaja i usluga odlučiti svakako je na vama, ali moja preporuka je kamp Buon Campegio, iz više razloga: izvrstan položaj ka Val di Đenovi i srcu parka Adamelo, prostranost kampa, restoran, bar, besprekorno čista kupatila i niz pratećih sadržaja sasvim su dovoljni za one koji žele da se sjedine s prirodom. Cene variraju i najviše su u špicu letnje sezone, od početka jula do kraja avgusta. Zakupnina prostora za jedan šator, u zavisnosti od njegove veličine, kreće se od šest do dvadeset eura, plus deset eura po osobi, a ukoliko vodite i psa, izdvojićete još četiri eura po danu boravka. Ako planirate duži boravak, poželjno je da kupite tzv. ParcoCard, elektronsku pripejd karticu koja vam nudi mogućnost popusta za brojne aktivnosti u parku, ali i za kulturne događaje u muzejima regije Trentino.

Do parka se dolazi vrlo jednostavno, uz dobru turističku signalizaciju, prateći regionalni put br. 73 iz sela Tueno (Tuenno) ili pak regionalnim putem br. 14 iz pravca doline i jezera Tovel. Ipak, najpraktičniji način da se stigne u park jesu minibusi koji redovno voze iz sela, a na taj način izbeći ćete plaćanje takse za korištenje automobila.

Šta videti, šta raditi?

Brojni sadržaji u sklopu parka neće ostaviti ravnodušnim ni najveće skeptike. Vaši afiniteti i društvo uticaće na izbor aktivnosti, namenjenih svim uzrastima. Ukoliko ste na romantičnom putovanju s voljenom osobom, uživajte u šetnjama pod zvezdama uz obalu jezera Tovel, pratite puteve mrkog medveda ili zajedno otkrijte glečere. Ili, možda, bar na tren poverujte da začarana šuma, vile i goblini nisu samo deo veštog dekora uklopljenog u veličanstvena prostranstva parka. Ukoliko želite da otkrijete nešto više, uključite se u program Parka znanja (Parco da Conoscere),  u sklopu kojeg vamiskusni i obučeni vodiči pružaju informacije o flori i fauni, seoskoj kulturi, geologiji, glacijaciji, istoriji… Za one malo odvažnije, tu je program Na planinskim pašnjacima (Sulle malghe del Parco), a posetioci se mogu okušati u aktivnostima u vezi sa uzgojem stoke.

Italija – zemlja putenih čula, istorije, umetnosti, mode…, svaki put iznova oduševi putnika namernika. Ukoliko ste ljubitelj prirode, tradicije, ili ste željni znanja iz botanike, geologije ili ekologije, ili pak samo želite da osetite iskonsku vezu između čoveka i prirode, park prirode Adamelo Brenta pravi je izbor!

Autor teksta – Petra Babić, student Master studija Fakulteta za sport i turizam

Foto: agriturdellemele.it