Istog trenutka kada se popnete na uzvišenje shvatićete da na pitanje „Koje je to najlepše mesto, koje govori sve o Istanbulu?“, postoji samo jedan odgovor: „Pier Loti (Pierre Loti)“. U pitanju je kafić iz kog se pruža najbolji pogled na biser Istanbula, čuveni Zlatni rog.

Pogled obuhvata Istanbul, Bosfor, po kom lagano klize brodovi, trajekti i tankeri. Sa leve strane su kula Galata i istoimeni most, a sa desne strane je Jeni (Yeni) džamija i Misir-bazar, a u daljini se naziru minareti Aja Sofije i Plave džamije, potom krovovi i zidine Topkapija.

Zapravo, radi se o mestu čija životna priča ne seže u davnu prošlost. Ona beleži tek nekoliko vekova. No, tu ćete pronaći stari plamen davno prošlih romansi i tragove zabranjenih ljubavi. Ovo misteriozno mesto pominje se u mnogim turskim filmovima.

Ime Pier Loti, je pseudonim koji je koristio francuski pisac i moreplovac Louis Marie Julien Viaud, koji je bio ludo zaljubljenu Istanbul. U njega je prvi put stigao 1876. godine, dok je služio kao pomorski oficir. Bio je zadivljen prekrasnim pogledom sa mesta na kom je rado uživao u kafi. Ovde je napisao veliki deo svojih dela, pa od tog vremena, brdo, kao i sam kafe, nose njegovo ime.

Sasvim spontano, piščev ritual doneo je veliku popularnost ovom mestu. Ljudi koji ovde dolaze da piju kafu, zadivljeni  lepotom prirode i istorijskih znamenitosti.

Kultura ispijanja kafe na brdu prerasla je u legendu i kafe je postao obavezna stanica za sve one koji istražuju istorijsko poluostrvo. Danas, ovde dolaze domaći i strani turisti, na doručak i kafu, a budući da se radi o jednom od tradicionalnijih i konzervativnijih gradskih područja, alkohol se ne služi.

Do ovog mesta možete doći autobusom sa stanice Eminonu (Eminönü) do stanice Ejup (Eyüp). Na toj liniji saobraćaju autobusi 44B, 99 i 36CE. To je verovatno najbolje rješenje ako ste odseli u starom delu grada (Sultanahmet). Ukoliko ste odseli na Taksimu, do stanice možete doći autobuskim linijama 55T ili 55 M. Ipak, mi vam savetujemo da se na uzvišenje popnete žičarom, pogled sa visine će vas ostaviti bez daha.

Radno vreme je od 08:00 ujutro do ponoći.

Ne primaju kreditne kartice.

Emira Azganović, Furaj.ba