Nakon što je uvideo da određene olakšice i besplatne ulaznice za muzeje i galerije u Italiji ima više od polovine, kako domaćih, tako i stranih posetilaca, italijanski ministar kulture, Enriko Frančeskini (Enrico Franceschini), odlučio je da uvede određene promene u njihovo poslovanje.

Počevši od ovog jula, ulaznice za muzeje u Italiji biće besplatne za učenike mlađe od 18 godina i njihove nastavnike. Međutim, Ministarstvo kulture Italije ukinulo je besplatne ulaznice za osobe starijie od 65 godina, izuzev svake prve subote u mesecu.

Neki objekti su produžili svoje radno vreme, pa će od sada arheološka nalazišta, kao što su Koloseum ili Pompeji, ali i galerija Ufici u Firenci, biti otvoreni za posetioce do 22 časa.

Popularna Muzejska noć u Italiji, kada su muzeji otvoreni do 22h, a karte se prodaju po simboličnoj ceni od 1 euro, održavaće se dva puta godišnje.

Još uvek nije zvanično objavljena odluka o tome kakve promene mogu očekivati stanovnici Venecije, Rima i Firence, koji su do sada imali pravo na brojne popuste ukoliko ličnim dokumentima mogu dokazati svoje prebivalište.