Za putovanje od Novog Sada do Dubrovnika ili Herceg Novog, poštujući sva pravila sigurne vožnje, biće vam potrebno oko 10 sati. Bez obzira na kvalitet i performanse automobila koji vozite, ovo nikako neće biti ruta koja će vam omogućiti da testirate njegovu brzinu. Gotovo duž polovine celog puta postoje ograničenja brzine, dok je druga polovina ograničena konfiguracijom terena i uzastopnim, nepreglednim krivinama.

Najkraći put do ovog dela Jadranskog mora je svakako onaj koji većim delom vodi kroz Bosnu i Hercegovinu i dug je oko 490km. Naša preporuka je da granicu pređete na prelazu Šepak (prelaz je samo za putnička vozila i retko kada se stvara velika gužva) i nastavite kroz Zvornik ka Vlasenici i Sokolcu. Sokolac se nekako nalazi na pola puta i idealno je mesto za odmor i ručak, a u njegovoj blizini vam reporučujemo dva odlična restorana.

Prvi na koji ćete naići je konoba „Kum“, sa desne strane puta, pre samog ulaska u grad. Drugo mesto na kom možete uživati u svežoj jagnjetini ili bilo kom drugom lokalnom gurmanluku se nalazi u podnožju planine Romanije, 5km od Sokolca, u selu Bjelosavljevići. U pitanju je konoba „Ognjište“. Jagnjeće pečenje s ražnja, teletina ispod sača, pura (kačamak) s kiselim mlekom, kajmak, sir i domaće čorbe daće vam snagu za nastavak puta koji sledi.

Savetujemo da tokom celog puta, a posebno u okolini Sokolca i svih naseljenih mesta strogo poštujete ograničenja brzine i sve saobraćajne propise, jer su policijske patrole vrlo česte i ažurne. Ako računate na dobar stari „dogovor“ ukoliko vas saobraćajci zaustave, imajte na umu činjenicu da su „tarife“ udvostručene u odnosu na prošlu godinu, pa se može dogoditi da vas mala neopreznost košta i do 100 eur. Na izlasku iz Sokolca skrenite levo u pravcu Rogatice. Nakon 50km iz Sokolca stižete do odvajanja levo preko mosta u selu Ustiprača.

Na ulazu u Nacionalni park Tjentište, u neposrednoj blizini Foče, naići ćete na restoran „Makadam“, sa bogatom ponudom specijaliteta nacionalne kuhinje i nadaleko hvaljenim palačinkama.

Na Tjentištu preporučujemo i restoran „Bukovica“, na istoimenoj reci, gde možete popiti kafu ili pojesti odličan sendvič sa kajmakom i pršutom po izuzetno povoljnim cenama (kafa – 0,5 eur, sendvič – 1 eur).

Put se nastavlja preko Gackog, Bileće (ukoliko imate vremena, možete se odmoriti na obali Bilećkog jezera), do Trebinja.

Na izlasku iz Trebinja možete skrenuti levo za Herceg Novi (43km) ili desno za Dubrovnik (30km).

Srećan put!