Ako ste jedan od srećnika koji će se tokom trajanja festivala zadesiti u Minhenu, poslušajte narednih 7 saveta kako da se stopite sa lokalcima i maksimalno uživate u hepeningu.

Odeća

Tradicionalne ženske haljine za dame, ili “Madln” kako Bavarci kažu i kožne pantalone, odnosno “lederhozne” za gospodu autfit su koji Oktoberfestmorate imati po svaku cenu! Sve što je neophodno možete kupiti ili iznajmiti na sajtu www.dresscoded.com  za oko 65€ dnevno.

Jezik

I sami Nemci ponekad imaju problema u komunikaciji sa Bavarcima, ali ovih nekoliko reči biće vam sasvim dovoljno: “Servus!”-”Ćao” i “Prost!” -”Živeli!”, su obavezni, a možda će zatrebati i “I mog di!”-”Sviđaš mi se!”.  U svakom slučaju, na Oktoberfestu nema uzdržavanja i formalnosti, a osoblje većinom govori Engleski i razume neverbalne signale.

Izabrati pravi šator

Istina je da posetiocima Oktoberfesta jedna stvar najteže pada, a to je pitanje: U koji od 14 šatora ući? Najpoznatiji i najveći šator prima 10 000 ljudi, i to je upravo šator legendarne pivnice Hofbrau (Hofbräu). Ukoliko želite da se družite sa nemačkim selebritijima i političarima, uđite u Kaferzelt (Käferzelt). Šatori primaju ograničen broj posetilaca, tako da je važno na vreme stati u red!

Šta naručiti?

Ovaj festival nije poznat samo po pivu, uz njega idu i nezaobilazne kobasice. Morate probati belu kobasicu Vajsvurst (Weisswurst), perece Brezn (Brezn) i Halbes Hendl (halbes Hendl), pečeno pile. Naravno, ovo su samo neki od bavarskih specijaliteta.

Čuvajte se džeparoša

Sa sobom ponesite samo ono najneophodnije. Kreditne kartice ne primaju u šatorima, tako da će vam trebati gotovina, u zavisnosti od750x498_f_05 toga koliko možete da popijete. Prošle godine je litra piva koštala između 9.50 i 10€.

Od sumraka do svitanja

Šatori se zatvaraju u 22.30, ali to ne znači da je žurka gotova! Na više lokacija u gradu se ogranizuju after-partiji, koji počinju oko 22 časa. Najpovoljniji prevoz je metroom, a tokom festivala gradom kruži neverovatno veliki broj taksija. Za after-provod preporučujemo Vajsenzelt (Wiesnzelt) na trgu Štigmajerplac  (Stiglmaierplatz) gde se tradicionalno održava “Almdudler After-Oktoberfest-Party”. 

Zabava i upoznavanje

Nemojte se stideti, devojke koje nose pantljiku kecelje sa desne strane su zauzete, a one koje je nose sa leve strane verovatno će biti raspoložene za nova poznanstva!