Mnogi kažu da su kafane idealno mesto za upoznavanje kulture i mentaliteta jednog naroda. Pre nego što nazdravite sa Špancima, Francuzima ili sa nekim drugim, pročitajte nešto o njihovim običajima kada je reč o pijenju.U Španiji, na primer, nikada ne treba da nazdravite čašom vode, jer Španci veruju da vas nakon toga očekuje sedam godina lošeg seksa. Možda ova kletva „ne radi“, ali zašto rizikovati…

Kada dođete u situaciju da nazdravite sa Česima, gledajte osobu sa kojom nazdravljate u oči i nikako ne ukrštajte ruke.

Francuzi sve rade sa stilom, pa ni ispijanje alkohola nije izuzetak. U Francuskoj se piće uvek prvo sipa damama, ali samo do pola čaše i smatra se vuglarnim ukoliko žena sama sebi sipa piće.

nazdraviti

U Italiji se uz obrok piju samo čaša vina ili vode, zato nikako ne tražite pivo, sok ili nešto drugo da „presečete“ hranu.

Holanđani, recimo, imaju poseban ritual ispijanja viskija, koji podrazumeva da ruke držite iza leđa, a čašu uzimate isključivo ustima i na taj način „eksirate“ piće.

Rusi važe za narod koji može da „podnese“ dosta alkohola, ali u svakom slučaju, ono što je karakteristično za njih su duuuge, teatralne zdravice pre nakretanja čašice. Takođe, prazne flaše ili limenke se uvek stavljaju ispod stola, nikada ne stoje na njemu.

Kinezi dosta pažnje obraćaju na hijerarhiju, pa zato i ne čudi što, prilikom nazdravljanja, stariji za stolom drže čašu podignutu uvis više od mladih. Piće se ispija na iskap i čaša se odmah vraća na sto prazna, kao „dokaz“ da u njoj ništa nije ostalo.

U Australiji je čašćenje u kafiću jedna vrsta nepisanog pravila. Očekuje se da svi prisutni „okrenu“ po jednu turu u društvu u kome se nalaze. Odbijanje da se to uradi smatra se lošim manirima.

U Švedskoj se, dok se pije, najčešće pevaju pesme koje govore upravo o alkoholu.

U Peruu važi „pravilo“ da celo društvo pije iz jedne čaše ili flaše. Onaj ko uzme prvi gutljaj, trebalo bi da prosledi ekipi piće.

U Japanu nikako ne bi trebalo sami sebi da sipate piće, jer se to smatra nepristojnim. Umesto toga, pobrinite se da osoba sa kojom pijete uvek ima punu čašu ispred sebe, a ona će vam uzvratiti „uslugu“. Takođe, Japanci, u znak poštovanja, okreću leđa društvu kada žele da popiju gutljaj pića.

U Moldaviji se tokom obroka brojne zdravice podrazumevaju – barem jedna pre svakog pića. Koliko su zdravice tamo dugačke, dokazuje i to što postoji zdravica koja se koristi da bi se izbegle duge zdravice, a glasi: „Hai devai“, što znači „Pijmo“.

Izvor: Mondo