Znate li da neki od gestova i običaja u različitim kulturama imaju potpuno suprotna značenja, što vas u stranoj zemlji može dovesti u vrlo neugodan položaj.

Zlatna pravila o mljackanju, ne pričanju punih usta ili bučnim razgovorima za vreme jela vrede jednako u svim delovima sveta. Ali običaji za stolom su različiti i svaka zemlja ima svoj nepisani, tradicionalni bonton za stolom ili u kući te ih je dobro upoznati, kako ne bismo došli u situaciju da svoje domaćine uvredimo.

Običaji širom sveta

Japan. Ako jedete azijsku testeninu u Japanu, to možete činiti i vrlo glasno pa čak i srkati. Između zalogaja štapići trebaju biti smešteni ispred onoga koji jede, paralelno s ivicom stola i nigde drugde.

No, nikada nemojte zabadati štapiće vertikalno u zdelu s pirincem, jer će vaše domaćine to podsetiti na način na koji se pirinač servira mrtvima. Takođe, nije poželjno svojim štapićima hranu dodavati drugoj osobi, s obzirom na pogrebni budistički običaj prema kojem se ostaci kremiramog tela štapićima dodaju među članovima obitelji. To pravilo, po pisanju poznatog turističkog vodiča Lonely Planet, primenjuje se širom Azije, a ne samo u Kini.

Kinezi će vam tako u znak gostoprimstva poslužiti neka od jela vlastitim štapićima. Originalno, tamo se jelo za sto donese u tanjirima koji se slažu po sredini stola, a okupljeni oko njega slobodno uzimaju hranu iz zajedničkih posudica, jedino će zdelice sa rižom biti posebne za svakoga. Takođe, ako vas u toj zemlji tokom ručka smeste za sto nasuprot vrata, znajte da vam je ukazana velika čast i da ste poseban gost. Nos čajnika okrenite tako da ni u koga ne pokazuje, te ne lupkajte štapićima o tanjir ili zdelicu.

00_1

Francuzi za stolom smatraju vrlo nepristojnim razgovarati o novcu. Ne vole da dele račun, koje je toliko popularno u Americi, a predlog da svako plati svoje doživeće sigurno kao uvredu.

Na Tajlandu uz jelo ne serviraju noževe, jede se tako da se u levu ruku uzme viljuška kojom se hrana smešta na kašiku u desnoj ruci. Jedenje viljuškom tamo se smatra krajnje nepristojnim činom osim ako je samo jedna namirnica na tanjuru tada se može jesti viljuškom, pod uvetom da to nije riža. Tradicionalnih jela iz severnog Tajlanda jedu se isključivo rukama.

U Turskoj će vam za dobrodošlicu ponuditi tradicionalni crni čaj, a ne bi bilo pristojno od vas odbiti ga.

000_1

U restoranima u Portugalu ne pitajte za so i biber, ako već nisu na stolu. Traženje bilo kakve vrste začina u toj zemlji se smatra uvredom za kuvara, a oni su vrlo cenjeni u Portugalu.

U Nepalu  za stolom čekajte da vas domaćim posluži i svakako se potrudite zatražiti još. Ako ste u grupi, nemojte ustajati dok svi ne završe, a ako baš morate otići, izvinite se se rečima ‘bistaii khaanus’ ili ‘jedite polako’.

Ako u Meksiku tokom jela uhvatite nečiji pogled, bez obzira na to radi li se o strancu ili prijatelju s kojim dijelite sto, obavezno kažite ‘provecho’ ili uživaj. Ne zaboravite ovaj običaj, u Meksiku ga jako vole i smatraju izuzetno pristojnim.

U Jermeniji, ako nekom naspete zadnje kapi iz boce, osobi niste iskazali čast, već ste je obvezali da plati novu turu. Zato je pristojno poslednje kapi sačuvati za sebe.

Italija – stavljanje parmezana na pizzu u Italiji je ravno grehu, a i mnoga druga tradicionalna italijanska jela s testeninom ne jedu se s parmezanom, već nekom drugom vrstom sira ili posve bez njega.

Neki Italijani kažu da im kapućino posje podneva uznemiruje želudac, drugi ga vide kao lošu zamenu za obrok, pa nikad nećete videti Italijana koji ga naručuje posle 15 časova ili iza obilne večere. Ako vam je potrebna doza kofeina, bolje rešenje je espreso.

Koreja. Ako vam u Koreji piće u ruke daje netko stariji od vas, iz poštovanja biste čašu trebali primiti s obje ruke. Također, ne sme se početi jesti dok najstariji muškarac u kući ne sedne jesti, a ni napustiti sto dok svi nisu pojeli.

Beduini. Nađete li se na kafi s Beduinima, morate znati će vam svaki Beduin nastaviti dolivati kavu sve dok čašu ne zatresete dva do tri puta u ruci. To je znak da vam je dovoljno kafe.

U južnoj Indiji, na Bliskom istoku i u nekim delovima Afrike s levom rukom ne biste smeli dotaknuti tanjir. Razlog za to su njihova uverenja da je leva ruka prljava, jer se povezuje s telesnim funkcijama. Ako ste levoruki, slobodno se koristite levom, ali onda u toku obedovanja izostavite desnu ruku.

Izvor: Furaj.ba