“Veliki Grabovski” je gazdinstvo u selu Grab, na obroncima planine Jelice, sa pogledom na kotlinu u kojoj je smeštena Guča. Došli smo baš tu želeći da se uverimo u pogled “od milion dolara”, u priče koje smo mnogo puta čuli i slike koje smo ranije videli. Bile su dovoljno intrigantne i prosto pozivale u posetu. I eto, zaputismo se tamo, tog poslednjeg vikenda leta.

Veliki Grabovski

“Mnogi se ove godine žale na krizu, na ekonomsku situaciju, na manjak gostiju, ali da budem iskrena, nama je ova godina bolja nego prethodna“ – tako priču započinje Ljiljana, vlasnica etno domaćinstva “Veliki Grabovski”, dok nas srdačno pozdravlja i nudi rakiju i med dobrodošlice. “Priča je počela, sada već davne, 2005. godine na dedinom posedu. Isprva je napravljena jedna mala kuća, pa druga, pa mali restoran, pa malo veći…. i tako je krenulo”.

Danas se u kompleksu nalazi šest vajata nazvanih po danima u nedelji, terasasto raspoređeni na obronku brda, dva “šumska” toaleta, jedan restoran sa baštom i natkrivenom terasom. Skoro sve je napravljeno isključivo od prirodnih materijala i ukrašeno detaljima koji oslikavaju srpski etnos. Svaki vajat ima samo po jednu sijalicu koja izviruje iz plafona, nema vode, nema toaleta. Nema luksuza, ali ima topline. Kreveti su prekriveni ćilimima, dušeci čistom posteljinom, drveni stočić za kaficu je postavljen na svežem vazduhu, ljuljaška čeka najmlađe, pa i one malo starije, i stazica za pešačenje kroz šumarak. Ako želite da spavate dublje u šumi uz huk sova, onda izaberite poslednje “dane u nedelji“, jer su Petak i Subota dobro ušuškani pod krošnjama hrasta.

Veliki Grabovski - kuća pšonedeljak

Ljiljana će vas sigurno iznenaditi tradicionalnom domaćom kuhinjom i specijalitetima koje sama priprema. Bićete posluženi za stolom “sa pogledom”, uz dnevnu štampu, sok od maline ili medovaču. Ukus uštipaka i pogled na rumenu rol-pitu sa sirom koja se još puši, sasvim sigurno nećete zaboraviti, pa ni lenju pitu sa jabukama. Dok uživate u ukusima, uživate i u domaćinskom ambijentu, trenutku u kom ste, pogledu na kotline i visove, u odsustvu gradskih turbulencija.

Ako je to ono što vam je zaista potrebno, spakujte par toplih stvari i krenite ka Grabu.

Više informacija na www.velikigrabovski.com

Veliki Grabovski pogled

Foto: Bookiraj.com

Jelena Farkić Autor: Jelena Farkić
Trenutno je sa svih strana okružena prirodom, čita o doživljajima, istražuje, pešači, zapisuje i mašta.