Grad koji je bio razoren do temelja tokom Drugog svetskog rata, dugo je izgledao sivo, hladno i strogo; uostalom, kao i svi gradovi Istočnog bloka. Međutim, Varšava je spremila veliko iznenađenje za svakog slučajnog putnika, nepripremljenog za posetu.

Ne onu džinovsku, najvišlju u zemlji, gotsku palatu koju je Staljin poklonio razorenoj Poljskoj, nego visoke, moderne zgrade koje je okružuju, prostrane i čiste ulice, srdačne lokalce, obilje šarenog cveća kojima su ukrašena prozorska okna, mirise koji vas prate dok prijatno zbunjeni koračate i divite se veličini i otmenosti grada. Zgrabite kafu za poneti na usputnom “café bike”-u i nastavite vaše putovanje duž Jerusalimske avenije, koja je verovatno jedan od vitalnijih pravaca u gradu.

Wa

Dok hodate avenijom, u daljini će se pojaviti jedna palma, visoko izdignuta iznad glavnog kružnog toka u gradu, koja predano nadzire saobraćaj. Zbog svoje visine, predstavlja dobar orijentir za sve one koji su u gradu prvi put. Onda shvatite da šetate povratnikom na kom sasvim sigurno ne rastu palme, te još znatiželjniji ubrzavate korak, ulazite u ulicu Nowi Swiat i da – tamo otkrivate jedan sasvim novi, intrigantni svet.

Varsava (2)

Šta je to što grad poseduje da bi bio udoban i zanimljiv? Verovatno taj osećaj da pripada ljudima i njegova spremnost da prihvati različitost bilo koje vrste. Varšava je grad koji je potpuno fleksibilian i sposoban da se prilagodi različitim potrebama lokalaca – i onima koji tu žive dugo, i onima koji su se tek skoro doselili u njega. I naravno, nama turistima.

warsawa

Ukoliko imate samo polovinu dana na raspolaganju, iskoristite to vreme da lutate varšavskim ulicama. One će vas spontano odvesti ka parkovima, suvenirnicama, radionicama slatkiša, izložbama na otvorenom i skrivenim trgovima. Dok se odmarate na stepeništu podno spomenika Kralju Sigmundu III, koji je preneo prestonicu iz Krakova u Varšavu, i netremice motrite Kraljevski zamak, neko će već ispričati priču o Palmi. “Pozdrav sa Jerusalimske avenije” je njeno ime i predstavlja element autentičnog izraelskog pejzaža. Ovaj deo grada je u stvari bio nekadašnje jevrejsko neselje, a tu činjenicu je autorka želela da oživi kroz ovaj projekat, koji je inicijalno predlagao čitavu aleju palmi, ali se ipak završio samo jednim primerkom tropske vegetacije. Iako postoje političke kontroverze u vezi sa ovom instalacijom, za kratko vreme, Palma je postala deo gradskog pejzaža, turistička atrakcija i simbol grada. Ovo je verovatno i jedino veštačko palmino drvo na svetu koje ima svoj internet sajt.

warr

Sa vrha stuba na kom stoji Kralj Sigmund III u svojoj realnoj veličini, držeći mač i krst u rukama, dolazi informacija da se u ovom gradu nalazi jedna sirena, koja, kao i sam Kralj, drži mač u jednoj, a štit u drugoj ruci. Legenda kaže da su nekada davno postojale dve baltičke sirene. Jedna se nastanila u Kopenhagenu, a druga je plivala rekom Vislom, te rešila da se odmori u starom gradu Varšave. Lokalni ribari su potom primetili da nešto stvara talase i tera njihovu ribu, te odlučiše da zarobe počinioca. Međutim, čuvši sireninu pesmu, zaljubiše se u nju i konačno je pustiše na slobodu. Od onda, u znak zahvalnosti, ona čuva grad i sve njegove stanovnike, a danas je okružena šarenim fasadama na trgu Rinek u Starom gradu. Iznenađujuće je da su sve ove zgrade stare svega pedesetak godina, jer su, nakon što su bile uništene u Drugom svetskom ratu, ponovo dignute iz pepela. Iz ovog razloga, Unesko je 1980. godine uvrstio Stari grad na svoju listu kulturno-istorijskog nasleđa.

Varsava (1)

Kada vas umor od šetnje sustigne, klupe od crnog granita ne predstavljaju samo utočište za umorno telo, već i muziku za uši. Pritiskom na dugme koje se nalazi na klupi, začuće se najlepše kompozicije slavnog stanovnika Varšave, kompoziora Frederika Šopena.

Fall in love with Warsaw.

Dopustite da vas muzika zavede, a emocijama da prevladaju.. jer, kao što i zvanični slogan grada sugeriše, sigurno ćete se zaljubiti u Varšavu.

Fall in love with Warsaw.

Jelena Farkić Autor: Jelena Farkić
Trenutno je sa svih strana okružena prirodom, čita o doživljajima, istražuje, pešači, zapisuje i mašta.