Za vreme veće vremenske nepogode ili krizne situacije, ljudi često pokušavaju da kontaktiraju svoje prijatelje putem društvenih mreža. U ovim krizim trenucima, komunikacija postaje daleko važnija nego u svakodnevnom životu i stupanje u kontakt sa najbližima je od neprocenjive vrednosti.

Poučeni iskustvom iz kriznih situacija, kao što su zemljotresi, cunami talasi, poplave, saobraćajne nezgode i druge manje ili veće katastrofe japanski programeri zaposleni u kompaniji Fejsbuk, zaključili su koliko nam je važno da što brže stupimo u kontakt sa svojim rođacima i prijateljima koji se se u pogrešno vreme zatekli na pogrešnom mestu.

Imajući ovo na umu, programeri Fejsbuka iz Japana kreirali su korisnu alatku uz pomoć koje ćemo lako i brzo moći da stupimo u kontakt sa onima za koje se brinemo i saznati da li su dobro.

Nova alatka se zove Safety Check i vrlo jednostavno se koristi. Uz pomoć nje, naši najbliži će znati da smo dobro i na sigurnom, što važi i za ostale koji se u kriznom momentu nalaze sa nama. Safety Check će biti dostupan na svim uređajima, uključujući mobilne telefone, tablete, prenosive i kućne računare.

Evo kako Safety Check funkcioniše:

Na osnovu poslednjeg mesta sa kog ste se ulogovali, Fejsbuk će registrovati da li postoji rizik da se nalazite na destinaciji koja je pogođena nekom katastrofom i alatka će biti automatski aktivirana. Na vaš Fejsbuk nalog stići će poruka sa pitanjem „Are you safe?“
Ukoliko je sve u redu i nalazite se na sigurnom, odabraćete opciju “I’m Safe” koja će biti vidljiva svim vašim zabrinutim prijateljima. Ukoliko je došlo do greške i vi se zapravo ne nalazite na mestu nesreće, odabraćete opciju „I’m not in the area“. Na istom prikazu imaćete uvid u broj vaših prijatelja koji se nalaze na katastrofom pogođenom području, kao i broj onih koji su javili da su „na sigurnom“.

Izvor: travelandtourworld.com