Izraz Glemping (Glamping) izveden je od engleskih reči Glamorous i Camping, i odnosi se na vrstu kampovanja koje podrazumeva smeštaj i uslove boravka koji se u mnogome razlikuju od klasičnog kampovanja na koje smo navikli.

Suština Glempinga je zapravo jedinstveno iskustvo i doživljaj za urbanog čoveka koji teži da se upusti u avanturu, ali da to ne podrazumeva odricanje od određene doze komfora i sigurnosti. Ovo je idealna vrsta smeštaja i boravka koja omogućava uranjanje u okruženje i oslobađanje od stresa u ruralnom okruženju, a ne uskraćuje luksuz i sva ona mala zadovoljstava koja imamo na raspolaganju kod svoje kuće ili i u hotelu.

Camping ili Glamping, pitanje je sad...

Najpopularniji glemping smeštaj je u objektima koji su karakteristični za destinaciju u kojoj se nalaze (kuće od kamena, zemunice i brvnare) ili modernim konstrukcijama koje su dizajnirane upravo za divljinu, kao što su vazdušni baloni (geodesic domes), kućice na drvetu, bungalovi, kamp prikolice, i tradicionalni šatori nomadskih plemena.

Mnogi strastveni kamperi na glempere, koje u kampu sve čeka  namešteno i čisto, gledaće sa podsmehom i prezirom. No, onima koji svoj odmor ne mogu zamisliti drugačije nego na visokoj nozi, to neće biti nikakav problem. Idealno mesto za odmor mogu im biti preuređeni indijanski šator, mongolska jurta, naduvani balon, kamp prikolica, brvnara ili kućica na drvetu. Dizajn enterijera i eksterijera, oprema, čistoća, infrastruktura, hrana i animacija zadovoljiće prohteve i onih koji su navikli na standarde najskupljih svetskih hotela.

Koje su prednosti glempinga?

Širenje ekološke svesti…

U glemping filozofiji poštuje se, ne tako stara, ali ipak dobra: Manje je više (less is more). Iako su troškovi izgradnje ovakvih objekata i prateće infrastrukture izuzetno visoki, ušteda se ostvaruje na energiji. Koriste se prirodni resursi, solarna energija, kompostni toaleti, energija vetra i sl.

Nikada bliži prirodi…

Tu su zvuci i mirisi živog sveta, izlazak i zalazak sunca. Šatori i baloni sa otvorenim ili prozirnim krovom, pa čak i zidovima, nude mogućnost posmatranja zalaska i izlaska sunca kao ni jedno mesto na svetu. Ušuškano, sigurno i toplo.

Camping ili Glamping, pitanje je sad...

Avanturi kraja nema…

Hajking, bajking, rafting, kanuing, posmatranje životinja i foto safari, samo su neke od aktivnosti koje nude ovakvi hoteli i kampovi.

Glemping je postao moda u Africi i na Dalekom Istoku, da bi se trend „fensi“ kampovanja po ugledu na letovanja predratne i posleratne društvene elite, ubrzo proširio na Severnu Ameriku i Evropu.

Danas, noćenje u luksuznom šatoru, u proseku, košta oko 100 eura. Ovo je trend koji privlači visoko platežne goste, naviknute na veći broj zvezdica prilikom izbora hotela. Hotel Hoopoe Yurt u andaluzijskom mestu Kortes de la Frontera, čine samo četiri luksuzna šatora, ušuškana u hladovini stabala masline i uređena u tradicionalnom mavarskom stilu. Gostima su na raspolaganju bazen, časovi joge i meditacije, više vrsta masaža, a sve to po ceni od čak 9130 eura za dve osobe po danu!

Kao što vidite, cena za glempere nije presudan faktor, već je to doživljaj, originalnost i jedno novo, nezaboravno iskustvo.

Ukoliko želite da pronađete više zanimljivih i korisnih informacija o glemp kulturi, destinacijama i cenama smeštaja, posetite veb sajt www.glampinghub.com.