Treća po redu Konferencija avanturizma održala se od 24-26. novembra 2014, u norveškom gradu Sogndal, zavučenom duboko u Sogne, drugi najduži fjord na svetu. Okupila je vodeće akademike, istraživače, vodiče i trenere iz oblasti avanturističkog turizma, kako bi diskutovali na teme koje se odnose na aktivnosti i edukaciju u outdoor kontekstu.

Ovogodišnja tema Konferencije je samo nastavak prethodnih događaja održanih u Škotskoj, stavljajući u fokus interakciju čoveka i prirode do koje dolazi za vreme avanturističkih aktivnosti u divljini. Doživljaji koji nastaju u takvom okruženju se mogu posmatrati sa komercijalnog aspekta, ali se mogu ispitivati i sa filozofskog, sociološkog i edukativnog stanovišta. Svrha ovih susreta jeste da se obuhvati što više različitih uglova posmatranja outdoor aktivnosti, da se podstakne razmišljanje o različitim ciljevima koje one kao takve imaju, pa i da se daju predlozi kako ih na pravi način razumeti.

Na Konferenciji je prisustvovalo oko 300 učesnika iz 29 zemalja iz celog sveta. Veći deo programa bio je smešten u prostorije hotela Quality Sogndal, dok su se radionice realizovale na Univerzitetu. Po četiri paralelne sesije su se odvijale tokom tri uzastopna dana, sa pauzama za plenarne sesije – čak i u kasne večernje sate, kada je Doug Scott, prvi Britanac koji je osvojio Mont Everest 1975, publici na zanimljiv način preneo svoja alpinistička iskustva. Kris Dojl, predsednik ATTA organizacije, je na Adventure Connect radionici govorio na temu trendova u turizmu sa akcentom na održivi razvoj i avanturistički turizam, a Džejms Rafan, putopisac iz Kanade, predstavio je svoje poslednje izdanje “Kružeći ponoćnim suncem – kulture i promene na nevidljivom Arktiku”. Učesnici su imali priliku da učestvuju na radionici sa temom “Kako uhvatiti polarnog medveda: upotreba ličnih dnevnika u edukaciji iz oblasti avanturizma” koju je Džejms vodio, pa i da saznaju mnogo više o njegovim arktičkim avanturama. Na završnoj plenarnoj sesiji, Stefan Gosling, profesor na Univerzitetu u Švedskoj, je izneo veliki broj dilema sa kojima se akademici susreću u svom istraživačkom radu, i zaključio svoje predavanje sa porukom da je „održivi razvoj turizma iluzija“. Ova konstatacija, kao i mnoge druge, ostale su zapamćene i isprovocirale mnogo oprečnih mišljenja i debata na licu mesta, pa čak i otvorile nove teme za razmišljanje u budućnosti.

Vikend pre samog početka Konferencije bio je rezervisan za različite rekreativne aktivnosti – pešačenje do najvećeg glečera u kopnenom delu Evrope, penjanje uz pomoć krampona i sekira za led na jednu stranu glečera i ulazak u ledenu pećinu, skijanje u Nacionalnom parku Jostedal, kajaking u fjordu Sogne, friluftsliv, takmičenje u kuvanju na otvorenom i druge.

Bogat edukativni program praćen je ranim jutarnjim aktivnostima sa kojima su učesnici započinjali dan – hajkingom, jogom pod bakljama u planinama ili kajakarenjem.

Organizatori ovogodišnje konferencije bili su Institut za istraživanja Zapadne NorveškeBratt Moro As i Univerzitet u Sogndalu Sogn og Fjordane, u saradnji sa Centrom za istraživanja u oblasti turizma i rekreacije, Škotska, NCE Tourism – Fjord Norway i Asocijacijom za istraživanja u oblasti avanturističkog turizma.

Konferencija se naredne godine seli u Šefild, Engleska, a planirana je za septembar 2014, pa ako vas ovako nešto interesuje – planirajte godišnji na kraj leta : )

http://vimeo.com/113193565