Stokholm je zaista divan kada se razgleda sa vode, ali kažu da je još lepši ako se posmatra sa visine. I to sa krovova.U samom centru grada, (avan)turisti se mogu priključiti novoj vrsti obilaska grada. No, samo u slučaju da nemaju problem sa strahom od visine. Razgledanje traje oko 90 minuta i izvodi se na krovovima zgrade starog parlamenta, koja zauzima čitav jedan kvart u samom srcu grada. Turisti se, u pratnji vodiča, penju na 43 metra visine, odakle pogled puca na osam od ukupno 14 gradskih ostrva.

STO-Lederhosen-Bildspel-1000x479

Male grupe, koje čini najviše 14 osoba, dobijaju instrukcije vodiča, kacige i sigurnosne pojaseve, kako bi bili potpuno bezbedni, čak i u slučaju da se okliznu ili sapletu.

Iako se većina u početku oseća nesigurno i pomalo uplašeno, svi se slažu po jednom pitanju, a to je da se rizik isplati, a strah nestaje za samo nekoliko minuta.

SUN-Sundsvall-Bildspel-1000x479

Zahvaljujući zakonu koji već vekovima zabranjuje zidanje zgrada sa više od četiri sprata u starom gradskom jezgru, omogućen je nesmetan pogled na čak osam centralno lociranih ostrva, šarenilo starih građevina, tornjeve crkava i skulpture koje ulepšavaju njihove krovove i fasade.

Cena ovog nesvakidašnjeg turističkog obilaska (u grupi) je 64 eur (595 Kr) po osobi, a postoji i mogućnost organizovanja individualnih tura.

Rezervacije se vrše putem sajta www.takvandring.com gde se možete opredeliti za vođenje na engleskom i nemačkom jeziku.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene