I pored najboljeg planiranja, uvek postoji rizik da propustite let. Prilazni putevi aerodromu mogu biti zatvoreni zbog saobraćajne nesreće, može vam se pokvariti auto ili probušiti guma… Postoje brojne okolnosti na koje ne možete uticati, a   mogu vas sprečiti da na aerodrom stignete na vreme.

Ako kao i većina turista putujete sa ograničenim budžetom i jeftinom kartom koja ima vrlo stroge ili nikakve mogućnosti za promenu ili refundaciju, gotovo je sigurno da će, pored propuštenog leta, i rezervacija vašeg povratka biti automatski otkazana.

 Udahnite duboko.

Postoji nekoliko načina da izađete iz neprijatne situacije i umanjite štetu. Prva stvar koju treba da uradite je da, ipak, stignete na aerodrom i potražite predstavika avio kompanije. Dići ruke od svega i vratiti se kući najgore je rešenje po vas. Setite se da postoji velika verovatnoća da će tog dana biti i drugih letova za istu ili destinaciju koja nije mnogo udaljena od vašeg odredišta. Vi svakako želite da se ukrcate na jedan od njih.

Kod nekih avio kompanija postoji velika šansa da se „ubacite“ na neki od tih letova bez plaćanja dodatnih taksi. Nezvanična poslovna politika mnogih avio prevoznika, poznata kao “flat tyre rule” (pravilo probušene gume) nalaže da se pomogne putnicima koji su propustili let usled okolnosti koje su van njihove kontrole. Ukoliko uspete da izvučete korist iz ove politike, onda vas, osim doživljenog stresa, propušteni let neće ništa koštati. Zato je bitno doći na aerodrom, čak i ako znate da će avion poleteti bez vas.

Na žalost, ova privilegija se gotovo nikada ne uživa kod niskobudžetnih kompanija. Njihov model poslovanja podrazumeva naplatu svega što ne spada u osnovni prevoz. U slučaju propuštenog leta bićete primorani da kupite novu kartu, i to prema trenutno raspoloživim uslovima (cenama).  Međutim, svakako vredi pokušati i testirati primenu diskrecione politike, što znači da odluka da se putniku pomogne često zavisi od predstavnika kompanije na izlazu (gejtu)  i slobodnih mesta na narednim letovima.

Ukoliko avio kompanija ne želi da se odrekne naknade za promenu leta, mogli biste platiti „penale“ (doplatu) za promenu rezervacije ili „reruting“, odnosno alternativni način da dođete do svog krajnjeg odredišta. Dobra vest je ta da ćete taksu za promenu leta platiti samo jednom. Ako ne možete da se ukrcate na prvi sledeći, bićete na listi čekanja za neki od narednih letova.

Kontrolišite emocije i platite taksu za promenu leta.

Aviokompanija će otkazati vašu rezervaciju za povratni let ako im se ne javite i ne suočite se sa novonastalim okolnostima. Na propuštenim međunarodnim letovima, nemojte očekivati da ćete moći da se pozovete na “pravilo probušene gume”. U pitanju su veoma skupa sedišta za koja često važe stroga pravila. Generalno posmatrano, propuštanje međunarodnog leta koštaće vas zaista mnogo. Zato je pametno da ostavite sebi više vremena za dolazak na aerodrom.

Dokumentujte sve što se događa na šalteru kompanije.

Napravite kopije svih papira, uključujući i pravila aviokompanije koja je njihov predstavnik primenio u vašoj situaciji. Zapišite njegovo ime i sve informacije koje vam je dao. U slučaju da kasnije odlučite da uložite žalbu, pomenuti papiri se mogu pokazati veoma korisnim.

Nakon što propustite let, verovatno ćete biti pod stresom i iziritirani. No, bitno je kotrolisati emocije kada dođe vreme da se sretnete sa predstavnikom kompanije koji vam može pomoći da rešite svoj problem. Ovi ljudi su obučeni i naviknuti na rad sa nezadovoljnim, uspaničenim i nervoznim putnicima i vrlo je verovatno da će pokazati svoju ljudsku stranu i pomoći koliko mogu. Bolje će reagovati na sagovornika koji postavlja pitanja i moli za pomoć nego na onog koji viče i postavlja zahteve. Putnici sa iskustvom će vam reći da je u ovakvim situacijama ljubaznost mnogo efiksnija od pretnji.

Bonus saveti:

  • Razmotrite mogućnost organizovanja transfera do aerodroma javnim prevozom, ili još bolje (u našim uslovima), vozilima neke od kompanija koje se time profesionalno (i zvanično!) bave i snose odgovornost za kašnjenje prouzrokovano kvarom na vozilu. Ove kompanije imaju rezervna vozila i vozače koji, u slučaju problema, dolaze po putnike i prevoze ih u najkraćem mogućem roku.
  • Sve je veći broj avio prevoznika sa kojima, putem mobilnih aplikacija, možete stupiti u kontakt i najaviti kašnjenje. Naravno, to ne znači da će vas avion čekati, ali će šansa da vaša karta u potpunosti „propadne“ biti svedena na minimum. Ukoliko kompanija nema takvu aplikaciju, savetujemo da je pozovete telefonom.