Kao i svake godine, početak marta, tačnije period od 4. do 6. marta je vreme kada se svetska turistička industrija sprema za put u Berlin na pravu pravcatu poslasticu – najveći sajam turizma na svetu. Tradicija koja prati ovaj događaj je da, pored dvadesetak hala prepunih izlagača iz celog sveta, poslovnih skupova, konferencija, edukativnih i zabavnih programa, bude i prvo mesto na kom će brojne tehničke inovacije vezane za putovanja ugledati svetlost dana, odnosno, biti premijerno predstavljene očima javnosti.

Za ovu godinu pripremljeno je dosta toga zanimljivog, a mi vam ovom prilikom najavljujemo novotarije koje će nam ubuduće pomagati da brže, lakše, bezbednije i bezbrižnije putujemo.

Znatiželjnim posetiocima koji će se svim snagama truditi da za dan ili dva obiđu nezamislivo prostranstvo ovog mega događaja, ukoliko je to uopšte i moguće, berlinski sajam će premijerno prikazati kofer koji se otvara i zatvara uz pomoć Blututa (Bluetooth), upozorava vlasnika ukoliko se od njega previše udalji, obaveštava o svojoj težini i naravno, lokaciji u svakom trenutku.

Jedna singapurska kompanija predstaviće inovativnu uslugu namenjenu poslovnim putnicima koji često dolaze u taj grad i brigu o svojoj garderobi i kozmetici žele da prepuste drugima. Kako se pre svakog narednog dolaska i odlaska nebi morali iznova pakovati i brinuti o svojim stvarima, ova kompanija pruža uslugu preuzimanja, čišćenja, peglanja, skladištenja i dostave iste, bez obzira na mesto odsedanja.

Turistička agencija TUI predstaviće dugoočekivane virtuelne ture. Za početak, sedeći u poslovnici ove agencije, moći ćemo da obiđemo doslovno sve prostorije njihovih mega-kruzera, što je privilegija koju nakon ukrcavanja možda nećemo imati.

Okulus Rift

Ski Amadé group, kao jedan od najvećih sistema povezanih skijališta u Evropi i svetu, pružiće priliku posetiocima da se, barem na trenutak, nađu „u koži“ njihovih skijaša koji putem specijalnih ski naočara dobijaju podatke o brzini kretanja, nadmorskoj visini, brzini vetra, kvalitetu snega, radu žičara i svemu ostalom što će im uživanje u skijanju učiniti vrhunskim.

Jedna kompanija iz Londona će predstaviti softver uz pomoć kog će posetioci ovog grada dobijati sve neophodne informacije o restoranima, uključujući i trenutni broj slobodnih stolova i eventualne otkazane rezervacije, koje zapravo znače mogućnost vršenja last-minute rezervacija.

Biće u Berlinu još mnogo, mnogo toga, čak i previše za samo nekoliko dana, koliko ovaj događaj traje. Svima koji su sprečeni da ga lično posete preporučujemo da dešavanja prate putem veb sajta ITB Berlin.