U okviru tematskog parka Huis Ten Bosch u Japanu, uskoro će biti otvoren i hotel u kom će više od 90% poslova obavljati roboti. Da li će ovaj trend u evoluciji ugostiteljstva zaživeti, ostaje da se vidi.

Hotel je dobio ime Henn-na, što u prevodu znači „Čudan hotel“, jer će njegovi budući gosti, bez sumnje, biti začuđeni kada im se sa recepcije ohmehne humanoidni “actroid” roboti, koji će moći i verbalno da komuniciraju sa gostima.

c5773480-ad20-11e4-9e08-534a07b73cee_hotel5n-2-web

U prvoj fazi, koja će biti realizovana u toku jula ove godine, hotel će imati 72 sobe, dok će u toku sledeće godine biti otvoreno krilo sa još tolikim kapacitetom.

Postoje planovi za izgradnju još stotinak ovakvih hotela širom sveta, a stručnjaci predviđaju da će ovo biti model niskobudžetnih hotela budućnosti u kojima će veliku većinu radnih procesa obavljati mašine.

Henn-na-Hotel-600x368

Gosti će umesto ključevima, sobe otključavati pomoću tehnologije prepoznavanja lica, a sve usluge će naručivati pomoću tableta i mobilnih telefona. U sobama su, umesto klima uređaja, postavljeni specijalni paneli koji detektuju temperaturu tela gostiju i u skladu sa njom podešavaju odgovarajuću temperaturu vazduha. Zanimljivost vezana za iznajmljivanje soba u ovom hotelu je da će se u toku visoke sezone cene soba formirati putem onlajn aukcije. Početna cena biće oko 60 dolara po noći.

hen na

Izvor: travelandtourworld.com