Šetajući po Sremskim Karlovcima, turisti obično kažu: Bože, kako je ovo mesto slatko! Međutim, da biste zaista osetili njegov pravi ukus i upoznali neke nove, a zapravo stare ali zaboravljene arome, dovoljno je da navratite u muzej i radionicu za izradu kuglofa Gea.

Tamo ćete, već na vratima, osetiti bogat i težak miris Austrougarske, miris oraha i čokolade, koji se u potpunosti uklapa u nostalgičan retro ambijent.

izlog Kuglof

Ovo je verovatno jedini muzej u našoj zemlji u kom svoju ulaznicu možete pojesti. Mini-kuglof koji dobijate pošto platite simboličnu sumu za pohađanje nesvakidašnjeg časa „primenjene istorije“, najbolje će vam prijati uz šoljicu čaja ili čašicu Bermeta.

U rukama vlasnice muzeja, Katice Biber-Šnur, nastaje prava magija kuglofa, koji polako ali sigurno, pored Bermeta, postaje prepoznatljiv karlovački brend.

Ova vredna mlada žena je umeće pripreme kolača iz doba Austrougarske naučila od svoje bake, a nakon višegodišnjeg preduzetničkog truda, postala je više od zanatlije. Ona je čuvar uspomena, kreativac, narator i edukator. Svojim gostima prenosi delić atmosfere iz stare karlovačke kuhinje i toplog doma ispunjenog ljubavlju i toplinom, koji je danas, na žalost, prava retkost.

prodavnica

Njena mala radionica, a ujedno i muzej kolača i svega onoga što je nekada bilo neophodno za njihovu pripremu, često je premala da primi sve znatiželjne turiste, pa se veće grupe najavljuju i zakazuju termin posete u kom se organizuje prava „slatka“ radionica. Posetioci oblače kecelje sa belim vezom, podižu rukave i kreću u akciju pod budnim Katicinim okom. Sve se radi ručno, sastojci mere na starom kantaru, meša se polako i strpljivo, pažljivo uliva u kalupe, baš kao što su to nekada radile karlovačke bake i domaćice. Svoje slatko remek delo, nakon radionice i polučasovnog pečenja, nosite kući, za uspomenu.

radionica3

U radionici se mogu degustirati, kupiti i poručiti razni tradicionalni kolači. Najpopularniji su kuglofi sa čokoladom, marcipanom, bermetom, suvim voćem i lešnicima (ima ih ukupno preko 20 vrsta), zatim šapice, gurabije, oficir-štangle i starinske torte.  Prave se ovde i slani kuglofi, a među njima su najtraženiji oni sa domaćim čvarcima.

Kuglof je idealan poklon koji možete poneti i ako putujete daleko, s obzirom na to da ostaje svež čak i do 15 dana (slani, zbog odsustva bilo kakvih aditiva, ostaju sveži do dva dana).

kuglof_torta

Fotografije: vinopivorakija.com

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene