Velnes turizam, koji je danas jedan on najbrže rastućih vidova turizma u svetu, karakterističan je po tome što se u njemu ostvaruje potrošnja koja je za čak 59% veća od prosečne turističke potrošnje. Ukoliko ste ljubitelj velnes odmora ili, pak, želite da pružite velnes usluge svojim gostima i pritom idete u korak sa svetskim trendovima, pred vama je nekoliko saveta i informacija šta je to što će narednih godina biti u trendu.

Portal Spafinder, koji se bavi istraživanjem velnes i spa tržišta u svetu, izdvojio je nekoliko trendova za koje se očekuje da postanu najveći hit u narednih nekoliko godina.

Kako kažu stručnjaci, pred nama su, bez sumnje, godine Šumske terapije. Ovaj trend potiče iz Japana i zasniva se na blagodeti šetanja kroz netaknutu prirodu, a prvenstveno šumu. Cilj ove terapije je redukcija stresa koja se postiže kontinuiranim praktikovanjem šetnje u trajanju od nekoliko sati dnevno. Mnogi prestižni velnes centri u svetu su počeli da je uvode u svoju ponudu, a kako verovatno već sami zaključujete, to iziskuje minimalne, gotovo nikakve troškove. Evropski lider u ovoj vrsti oporavka od stresa je Finska.

Forest-Bathing-640x360

Još jedan trend za koji se veruje da će zauvek promeniti velnes ponudu u svetu je terapija Kanabisom. Pod uslovom da je upotreba ove biljke legalizovana i zakonski regulisana, moguće je sprovesti preventivne ali i kurativne terapije koje se pokazuju izuzetno efikasnim. Pozitivna iskustva su već zabeležena u nekoliko velnes centara u Sverenoj Americi.

cannabis

Bez obzira na lokaciju i dominatnu veroispovest, tradicionalna islamska medicina sve je popularnija u savremenoj preventivi. Nisu tu samo hamami i turska kupatila, već i niz drugih tretmana blatom, zemljom, istonjačkim začinima i čajevima, kao i tradicionalne metode lečenja hroničnih bolesti  za koje savremena medicina još nije pronašla efikasan lek.

Indonesia Medicine of the Prophet

Jedan od najperspektivnijih trendova, koji je postao popularan među stanovnicima velikih gradova je Social Fitness. U pitanju su grupne terapije vežbanja, razgovora, smeha i svega onoga što kod otuđenog čoveka može povratiti osećaj pripadnosti. Kako poznati velnes centri već nude grupne programe koji vode obučeni „gurui“, čiji je zadatak da učesnike programa, pre svega, oraspolože, interesovanje je toliko veliko da se nekoliko turističkih agencija već specijalizovalo za organizovanje i prodaju paket aranžmana ovog tipa.

social fitness

Velnes centri klasičnog tipa, koji pružaju usluge masaže i kozmetičkih tretmana, sve češće ćete viđati na aerodromima. Oni će biti nova oaza za uživanje poslovnim putnicima ali svima onima koji žele da ublaže simptome jet lag-a.

Druga strana medalje, kada je u pitanju velnes, je to što se on još uvek smatra luksuzom. Da to ne mora uvek biti tako, govori činjenica da su velnes centri koji beleže najbrži rast broja gostiju upravo oni koji nemaju velik broj zvezdica, ali pružaju nezaboravno iskustvo, beg od svakodnevice u neku potpunu drugu realnost i to sve pod sloganom ‘less is more’. Skromnost na prvom mestu.

 Spafinder.com