Ako ste pomislili da ste za ovu zimu zakasnili ili završili sa skijanjem, grešite. Mi smo se upravo vratili sa Kopaonika i prenosimo vam zračak planinskog sunca i dobrog raspoloženja u ovu sumornu, gradsku realnost.

Imajući u vidu količinu snega koja je, posebno u poslednjih nekoliko dana, napadala na našu planinsku lepoticu i rano prolećno sunce koje se sramežjivo promalja između oblaka, sada je pravo vreme da zaokružite zimsku sezonu i bookirate još jedan ski-vikend na Kopaoniku.

Cene su pale čak i do 50% i sada, čak i za 10 eur po noći, možete pronaći savršen smeštaj za vikend koji će vam pomoći da „premostite“ do proleća i nekog novog putovanja (Rafting?).

DSC05674

U skladu sa vremenskim prilikama, gotovo sve žice na Kopaoniku rade. Staze su predivne, mada sa dosta dubokog snega (borderima već vidim osmeh na licu). Cene po restoranima su relativno pristojne (piće 230,00-350,00 din, ručak 700,00-1000,00 din).

Preporučujemo da prilikom izbora smeštaja prioritet date hotelima u blizini žičare, kako biste, zbog čestih gužvi i zastoja, izbegli zavisnost od automobila, slobodnog parkinga (500 dina na dan) ili organizovanog prevoza. Nikako ne krećite gore bez pune zimske opreme. Lanci su obavezni, bez obzira na vozačko umeće i performanse vašeg automobila. Ukoliko ne znate sami, svako od meštana, a posebno čistači snega na lokalnim parkinzima, vrlo rado i neverovatno vešto će to učiniti umesto vas za skromnu novčanu nadoknadu (500,00 din je sasvim ok).

Ukoliko vam je cena prioritet, smeštaj u Vikend naselju je zaista povoljan (čak i do 10-15 eur po osobi u privatnim vilama), ali obavezno birajte objekat koji ima organizovan prevoz do skijališta. U Vili Milmari, koji nas je doslovno oborio s nogu, cena polu-pansiona sa korišćenjem prelepog spa centra trenutno je 35 eur!

Mi smo, ovog puta, odseli u apart-hotelu JollyKop i bili izuzetno zadovoljni smeštajem i uslugom.

JollyKop

Ono na šta vas, ipak, moramo upozoriti je da obratite pažnju (bez obzira na mesto) na pomalo bahato ponašanje ugostitelja. Može vam se dogoditi da naručite porciju koju želite da podelite (na dve osobe) i to jasno naglasite, a potom i dobijete, a da vam se na računu pojave dve pune porcije i sl. Može vam se, takođe, dogoditi da naručite palačinke sa euro-kremom, a dobijete one sa šumskim voćem, a uz to još i grdnju od strane konobara, jer ni šumskom voću baš ništa ne fali, zar ne? Nemojte izgubiti živce ako vas konobari ignorišu i po 15 minuta u polu-praznom restoranu Salaš (uzgred, tamo smo, ipak, najbolje jeli).

Na planini se nikome ne žuri, pa pokušajte i vi malo da usporite i odmorite dušu, bitno je samo da vas lepo vreme posluži. Uživaćete, a i zaslužili ste, zar ne?

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene