Svakog proleća milioni trešnji cvetaju širom sveta. Ovaj fenomen je veoma atraktivan budući da trešnja priređuje neverovatne prizore koji podsećaju na cvetni vatromet. Mnogi se opredeljuju na put kako bi mogli da budu svedoci ove nesvakidašnje predstave prirode. 

Najdužu tradiciju posmatranja cvetanja trešnjinog cveta ima Japan, gde stanovnici ove države praktikuju ‘hanami’ – piknik ispod trešnjinog cveta. Za njih trešnjin cvet ima neprocenjvu estetsku vrednost, a sedenje ispod drveća pruža priliku da se opuste i uživaju u prelepom prizoru, ispijajući poznati sake. Ova japanska tradicija se proširila i na druge delove sveta, pa se tako danas organizuju festivali koji okupljaju hiljade i hiljade posetioca. Najpoznatiji je Festival cvetanja trešnjinog cveta, koji se već čitav vek održava u Vašingtonu. Mladice trešnje donete su iz Japana, kao simbol prijateljstva između ove dve države.

Kada cveta trešnjin cvet?

Nema pravila! Drvo će procvetati kada je spremno jer su pupoljci osetljivi na vreme, ali odstupanja nisu velika. Ukoliko je cvetanje predviđeno da se desi, na primer, između 11. i 14. aprila, ono će se i desiti u tom periodu, ali će svoj vrhunac dostići samo jednog dana. Ono što je još važno napomenuti jeste da nije svo drveće spremno da procveta u istom trenutku, pa čak su moguće i razlike između cvetova na granama istog drveta. Sve ukupno, ovaj proces traje dve nedelje.

Slike u nastavku su hronološki prikazane, počevši nedelju dana pred cvetanje, sa završetkom nedelju dana nakon cvetanja.

Uživajte!

Nedelju dana pre cvetanja

Cherry-Blossoms-on-April-3-2013-COPYRIGHT-HAVECAMERAWILLTRAVEL.COM-2-678x452

3-5 dana pre cvetanja

COPYRIGHT-HAVECAMERAWILLTRAVEL.COM_1-678x452

Cherry-Blossoms-in-Washington-DC-COPYRIGHT-HAVECAMERAWILLTRAVEL.COM_-678x452

2 dana pre i 2 dana nakon cvetanja

Washington-DC-Cherry-Blossoms-Peak-Bloom-COPYRIGHT-HAVECAMERAWILLTRAVEL.COM_-678x450

MLK-Memorial-and-Cherry-Blossoms-in-Washington-DC-COPYRIGHT-HAVECAMERAWILLTRAVEL.COM_-678x452

Washington-DC-Cherry-Blossoms-April-12-2014-COPYRIGHT-HAVECAMERAWILLTRAVEL.COM-2-678x452

3-5 dana nakon cvetanja

Washington-DC-Cherry-Blossoms-COPYRIGHT-HAVECAMERAWILLTRAVEL.COM-21-678x452

6-7 dana nakon cvetanja

Cherry-Blossom-Petals-on-the-Water-in-Washington-DC-COPYRIGHT-HAVECAMERAWILLTRAVEL.COM_-678x452

Fotografije preuzete sa: havecamerawilltravel