Na konferenciji UNESCO-a 1969.godine po prvi put je predstavljena ideja obeležavanja Dana planete Zemlje.

Earth-Day BookirajZvanično, ovaj dan je prvi put obeležen 22. aprila 1970. godine, da bi ga Skupština Ujedinjenih nacija proglasila međunarodnim praznikom, koji će se tog dana obeležavati svuda u svetu.

Dan planete Zemlje ima za cilj promovisanje značaja očuvanja životne sredine kroz organizovanje tematskih kreativnih, umetničkih i likovnih radionica, koncerata i raznih edukativnih aktivnosti za decu i odrasle. Cilj obeležavanja ovog dana je da nas podseti na to koliko je naša životna sredina ugrožena, da smo za to svi odgovorni i da je ona naš jedini dom. Takođe, Dan planete Zemlje označava početak proleća i obnavljanja prirode na severnoj hemisferi. Tada na južnom polu počinje mrak koji će trajati narednih šest meseci, dok na severnom polu počinje šestomesečni dan.

Pod maksimom “Razmišljaj globalno, deluj lokalno” i mi želimo da učinimo onoliko koliko je u našoj moći da utičemo na razvijanje ekološke svesti naših čitalaca, pa smo za tu priliku pripremili zanimljiv foto konkurs na temu:

KOLIKO SAM ODGOVORAN NA PUTOVANJU?

Kako bismo vam malo pomogli u odabiru pravih fotografija koje će odgovarati zadatoj temi, predlažemo da se podsetite liste 10 zlatnih pravila „održivog“ turiste koje možete pronaći na:

https://www.bookiraj.com/2014/12/10-zlatnih-pravila-odrzivog-turiste/

kao i da pročitate više o tome šta je eko turizam i ko su eko turisti:

https://www.bookiraj.com/2015/04/eko-turizam-sta-je-to/

Dvadeset fotografija sa najviše glasova (lajkova) ulaze u finale, a po mišljenju žirija (kog čine urednik i stručni saradnici portala Bookiraj), biće nagrađene izuzetno atraktivnim nagradama!

Srećno!