Da li ste nekada razmišljali kakav vid smeštaja bi još, pored konačišta, kampova i koliba, mogao da postoji u prirodi, a da nije hotel ili hostel, i da je pri tom potpuno besplatan?

Ako ste avanturisti, volite divljinu, pogled na zvezde iz potpunog mraka, umivanje u potoku i orkestriranje noćnih životinja, onda ćete se složiti da je bothy baš to mesto na kom biste želeli makar jednom u životu da budete.

MBA (Mountain Bothies Association) je udruženje koje već 50 godina, kroz volonterske aktivnosti, održava oko stotinak kućica u planinskim predelima Velike Britanije, uglavnom u Škotskoj, ali i širom Engleske i Velsa. Uz dozvolu vlasnika, one su tokom cele godine otključane i dostupne kao sklonište avanturistima koji prolaze kroz najudaljenije delove prirode i radije odsedaju u nekomercijalnoj vrsti smeštaja, pri tom se odričući svog komfora zarad jedinstvenog doživljaja koji pruža netaknuta priroda.

bothy7

Šta je potrebno da znate o botijima?

Kada se opredelite za ovu vrstu smeštaja, imajte u vidu da u njima nema nikakvih sadržaja – nema struje, vode, česme, kreveta, kupatila i svog komfora koji uživamo u svakodnevnom životu. Ukoliko kućica ima kamin, verovatno ćete morati sami da obezbedite drva ili ugalj, da biste se noću ugrejali. Nepisano je pravilo da, ukoliko ložite vatru, uvek isečete više drva nego što vam je potrebno, kako bi ogrev imali oni koji će doći nakon vas. U prostorijama se nalaze izdignute platforme, na kojima se možete udobno smestiti u svojoj vreći za spavanje. Međutim, ukoliko je kućica puna, moraćete se zadovoljiti betonskim podom jer ovaj smeštaj funkcionište po principu ‘ko prvi devojci, njemu devojka’. U principu, kada planirate da noćite ovde, trebalo bi da ponesete sve kao kada idete na kampovanje – osim šatora. U nekim kućicama ćete zateći i policu sa knjigama, tiganj, šibice, maramice, pa možda čak i malo viskija.

Kako saznati lokaciju botija?

Obzirom da su besplatne, u njima bi trebalo da se zadržite najviše dve noći jer to nije objekat u kojima ćete provesti svoj godišnji odmor kao da je vaša privatna vikendica. Do koordinata ćete doći tako što ćete postati član MBA te dobiti mapu na kojoj će one biti ucrtane, ili ćete jednostavno saznati od nekoga gde se nalaze. Ukoliko delite kućicu sa nekim, uvek se možete razmeniti informacija. Dugogodišnji korisnici botija već znaju za ovaj vid mapiranja novih kućica, pa i nije teško saznati gde se ostale ‘kriju’, uz razgovor pored vatre i posle koje čašice viskija (onog što ste našli).

Kako doći do botija?

Pripremite se za dugo pešačenje ili nešto kraću vožnju biciklom. Kućice su daleko od glavnih saobraćajnica, što ih čini dodatno atraktivnim obzirom na to da su uglavnom smeštene u dolini između planina, na stenama pored mora, na obali planinskih rečica, ili duboko, duboko u šumi. Ne postoje direktni putokazi do botija, osim markacija za pešačke staze, ukoliko se nalazite na jednoj od njih.

Eto, ako vas avantura ikada pozove na put, i želite da probate nešto što do sada još niste, setite se da postoji i ovaj kocept boravka u prirodi. Sasvim sigurno ćete zapamtiti tvrd pod na kom ste spavali, hladan nos tokom cele noći, odlazak u ‘toalet’ u prirodi na nula stepeni, ali ćete se zato odmah prisetiti i prijatnih dugih razgovora sa ukućanima, nestvarnog pogleda na planine dok sunce zalazi, crne boje neba sa milijardu zvezda, smirujućih zvukova prirode i led ledene jabuke koju ste pojeli za doručak, a koja vam je prijala kao hladna limunada u vrelom letnjem danju…

bothy2

bothy

bothy15

bothy14

bothy4

bothy3

bothy6

bothy10