Znate onu frazu kako „neke stvari ne treba posebno predstavljati“?

E, pa ta fraza je nastala verovatno upravo zbog mesta kao što je Rovinj. Gotovo da nema osobe sa prostora biše Jugoslavije koja nije lično uživala u njemu ili bar upoznala nekog ko je deo svog srca ostavio među zidinama jednog od najlepših jadranskih starih gradova.

Rovinj

A, ako ste u drugoj grupi, Prvi maj stiže kao idealna prilika da organizujete kratki put od par dana i konačno proverite priče o „čuvenom“ Rovinju. Baš kao što smo mi to učinili pre godinu dana.

Čak i sam put, ukoliko putujete kolima, predstavlja posebno zadovoljstvo. Ukoliko prvo morate da se dočepate Zagreba, deo puta kroz Gorski kotar postaje poslastica za vozače. Od Rijeke se potom ide brzim i sređenim „Ipsilonom“ i za svega sat i po ćete se naći na lokalnom putu sa kog ćete ugledati verovatno jedan od najlepših morskih pejzaža – zvonik Svete Eufemije, crkve koja gospodari nad velikim očuvanim starim rovinjskim gradom koji uranja čitavom površinom u more.Rovinj

Parkirajte se na javnom parkingu, nekih 200 metara od gradskih zidina, zgrabite kofere i zaboravite na automobil sve do povratka kući.

Smeštaj i početkom maja morate rezervisati unapred. Dobra vest je da možete sebi priuštiti apartman u rovinjskom starom gradu, a da vas to neponovljivo iskustvo neće koštati „ko Svetog Petra kajgana“. Na primer, možete pronaći odlično sređen i komforan apartman za dvoje u samom centru starog grada, po ceni od 40 evra pa naviše. Konkretno, mi smo pre godinu dana odseli u Apartmanima Coco&Gasha u glavnoj ulici, Griziji i uverili se da je spavanje u epicentru istorijskog jezgra iskustvo vredno putovanja. Svaka preporuka!

Coco je studio za dvoje i možete ga lako rezervisati klikom ovde, a Gasha je apartman za troje i možete pogeldati više informacija ovde. Takođe, ako se registrujete preko sledećeg linka, možete da ostvarite i popust.

Partmani Coco&Gasha

Raspakujte se na brzinu i izađite da uživate u onome zbog čega ste potegli do Rovinja: šetnja i gastronomija.

Prvo ćete uspešno obaviti gde god da vas intuicija povede, jer Rovinj je vredan pešačenja. Birajte: uzane ulice, viševekovne kuće, strme stepenice, šarene škure i istorija koja se oseti u svakom kamenu ili riva, stotine ribarskih čamaca, Trg Maršala Tita, promenada, luka i šoping na glavnoj trgovačkoj ulici Kareri. Ili sve to! Nećete ostati ravnodušni, naprosto nećete. Niko nije.Rovinjv

Što se dobre „klope“ tiče, Rovinj ima restorana za sve svoje goste, a njih u sezoni bude na desetine hiljada. Dakle, ne brinite, kvalitet neće izostati i zato birajte prema tome „gde vam se sedi“. Zavalite se, pitajte šta je sveže i navalite.

Ukoliko vam je do malo više mora, provozajte se do Katarine ili Crvenog otoka, ako vam je do kafe, sedite u neki kafić uz samo more, a ako vam je do kupanja i u maju, trknite do gradske plaže pod zidinama i smočite se na brzaka (nećete biti usamljeni, uvek se nađe po neki Nemac ili Englez da vam pravi društvo). Bicikli su uvek opcija da uštedite vreme, a ubrzate cirkulaciju. Nećete promašiti bike point na nekoliko mesta u gradu.

Rovinj ima sve što treba svima. Zato i predstavlja toliko omiljeno odredište. Za kratak odmor početkom maja, sasvim je dovoljno da iskoristite par dana i dobro ih organizujete. Videćete, poželećete da dođete opet na duže, jer ne možete vi toliko često i dugo ostajati u njemu, koliko Rovinj uvek može pružiti nešto više.

Goran Ruškuc Autor: Goran Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, bivši pozorišni reditelj i višegodišnji reklamni entuzijasta. Trenutno kreativni direktor u agenciji CommunisDDB u Beogradu. Večiti zaljubljenik u bicikle, dobra stara vremena i putovanja.​