Ostrvo Veliki Kej na Bahamima je naizgled isto kao i svako drugo tropsko ostrvo – bele plaže, palme, tropsko rastinje i azurna boja vode. Međutim, ono što ga čini specifičnim jeste živi svet na njemu. Potpuno neverovatno, ali na ovom ostrvu žive – svinje!

Bahama-pigs3Verovatno se pitate otkud svinje i kako su tu došle. Postoji nekoliko legendi, ali nekako najčešće spominjana u interpretaciji ostrva jeste ta da su ih mornari koji su plovili ovim morima tu ostavili kako bi im poslužile kao hrana za vreme njihovih plovidbi. Međutim, svinje su se toliko razmnožile i odomaćile na ostrvu da mornari nisu mogli baš sve da ih pojedu. Upravo zbog njihove dominacije na ostrvu, ono se nezvanično naziva i Ostrvo Svinja i veoma je popularno među turistima koji posećuju Bahame. Većina njih se opredeli za jednodnevni izlet do ovog ostrva ne bi li uživali u nesvakidašnjem pogledu, pa čak i u nesvakidašnjim aktivnostima – plivanju sa svinjama.

Ove pametne životinje su se prilagodile načinu života na ostrvu i naučile da se, kada vide jahtu kako se približava, zalete u vodu direktno iz hlada u kom se odmaruaju i plivaju sve do samog plovila, gde ih čeka gozba jer uvek dobiju ostatke hrane sa broda. Kada se brodići parkiraju na obali ostrva, one prilaze ljudima i dozvoljavaju im da ih maze. Pa čak vole i da plivaju sa njima!

Ukoliko se ikada odlučite za jedan ovakav izlet, treba da znate da će vas brodić koštati 1.200$ za 8 osoba.

Bahama-pigs2

Bahama-pigs1