Pobednik ovogodišnjeg nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN) je opština Pirot, dok su za prateće destinacije izabrani Sjenica i Leskovac. Konkurs je sprovela Turistička organizacija Srbije, a ove godine tema je bila „Turizam i lokalna gastronomija“.

Ovogodišnji izbor u Srbiji organizovan je sa ciljem da prepozna i nagradi manje razvijene turističke destinacije koje svojom promocijom obuhvataju teritorijalno-specifičnu gastronomsku ponudu. Poseban naglasak stavljen je na proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom. Konačan redosled utvrđen je nakon poseta opštinama u užem izboru, a pobednička destinacija konkurisala je sa gastronomskom ponudom koja uključuje pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu, staroplaninska jela, pirotski roštilj, sarme od lipovog lista i jagnjeći čomlek.

pirotska-peglana-kobasica_resize

Na konkurs je stiglo 13 prijava, kojima je obuhvaćeno ukupno 20 opština u Srbiji. Stručni žiri činili su: Nenad Gladić, alijas Lepi Brka, autor emisije „Gastronomad“ i ovogodišnji ambasador EDEN programa u Srbiji, Danijela Vićentijević iz Sektora za turizam Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, dr Dragan Tešanović, šef Katedre za gastronomiju Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, dr Bojana Kalenjuk ispred Kulinarske federacije Srbije i Irena Čalikjan kao predstavnik turističke industrije iz agencije Sabra Company.

meso

Nacionalna ceremonija dodele nagrada pobedničkoj i pratećim destinacijama biće održana u okviru proslave Svetskog dana turizma i dodele nagrade „Turistički cvet“ krajem septembra ove godine. Izabrane destinacije u Srbiji biće uvršćene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ (EDEN Network), čiji ciljevi su stvaranje platforme za razmenu dobrih primera iz prakse među nagrađenim destinacijama i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja.

Izvor: pirotskevesti.rs

Foto Aleksandar Ćirić