Išli biste negde za vikend, da malo usporite, samo ne znate gde? Budžet vam je ograničen, pa ne biste daleko? Bez obzira da li na raspolaganju imate nekoliko sati, dan ili više njih, sigurni smo da ćete, vodeći se našim savetima, uspeti da ispunite vreme i kvalitetno se odmorite.

Posebno tokom letnjih meseci, Vojvodina nudi ogroman izbor destinacija i destinacijica kojih se često ni ne setimo. No, vredi istraživati. Poslušati savete i iskustva, pa se otisnuti.

Predlažemo vam, za početak, kratak predah na sremački način, na primer, u Sremskim Karlovcima, mestu na kom nikada nikome nije bilo dosadno. Do Karlovaca se lako i brzo dolazi, cene su sasvim pristojne, a ponuda je više nego bogata.

sremski-karlovci

Ono što bi vam, pri izboru destinacije, trebalo biti na prvom mestu, je svakako sadržaj koji će vam tamo biti na raspolaganju. To je, pre svega, zanimljiv i atraktivan ambijent za šetnju, lepa priroda i mogućnost izbora načina na koji ćete je obilaziti. Razmislite o opciji iznajmljivanja (ili nošenja svojih) bicikala, laganoj vožnji do Stražilova gde možete uživati u debeloj hladovini, pa čak i kampovati ili prenoćiti u Planinarskom domu. Možete se oprobati u penjanju na veštačku stenu, šetati se planinarskim stazama ili samo uživati u šumskom ambijentu.

strazilovo1

Kako dan odmakne i sunce dopusti prijatnu šetnjicu po centru, obavezno zavirite u vinarije kojih ima u svakoj ulici (za preporuku i rezervaciju degustacije kontaktirajte turističku organizaciju), zasladite se u muzeju kuglofa Gea, kupite najslađe keramičke suvenire na svetu u radionici Ras, proverite šta ima novo u muzeju šibica i zauzmite svoje mesto na terasi restorana Pasent. Verujte, biće vam sve baš po meri. Čak i ako samo uživate zagledani u Dunav i pustite njegov miris da vas vrati u detinjstvo.

Pasent

Kada su vinarije u pitanju, ono što je apsolutni hit i omiljeni izbor turista su male, porodične vinarije, u kojima ćete se osećati kao kod (nečije) kuće. Vinarija Benišek-Veselinović, na primer, nalazi se u samom centru i, sa prijatnim ambijentom rustične baštice, nudi doživljaj domaćinske atmosfere i druženje sa vinarskom porodicom koja će vas tretirati kao da ste prijatelji već godinama. Kod njih nema konobara, kuvara, somelijea…oni sve rade sami, pa se gosti često ponude da pomognu, posebno nakon degustacije četiri vrste rakije, konjaka, orahovca, višnjevca, belog vina, crnog vina, bermeta i vojvođanskih specijaliteta koji su domaćicinih ruku delo.

Veselinovic

Što se noćenja u Karlovcima tiče, neka vaš izbor svakako bude neko od brojnih domaćinstava, gde možete utonuti u meku tišinu i mirni sremački spokoj. Do jutra koje najavljuje novi dan okupan mirisom lipe. I Dunava.

Opustite se, uživajte, usporite, dajte sebi šansu da razmislite o pravim vrednostima. Družite se. Istražujte Vojvodinu, lepša je nego što mislite.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene