Dobri poznavaoci mađarskih vina rado kažu da, ako je Eger mađarska Burgundija, u tom slučaju je Vilanj mađarski Bordo.

Verovatno vam je već poznato da na samo 35 km od Pečuja možete uživati u čuvenim mađarskim vinima, ali možda niste znali da se u njima možete i kupati!

20150522_171833

Da, upravo tako. Ovaj miran i nadasve šarmantan gradić sve je poznatiji po specifičnoj velnes usluzi koja je u svetu poznata kao “Wine&spa”.

Stanovništvo Vilanja (Villany), među Mađarima poznatijeg kao grada vina i vinograda, koje se već 1000 godina isključivo bavi proizvodnjom vina i uzgojem grožđa, u poslednjih nekoliko godina ove delatnosti uspešno spaja sa turizmom.

Vilanj spada u najjužniju i ujedno najtopliju vinsku regiju Mađarske, gde se proizvode najbolja crvena vina. Iako su Cabernet Sauvignon i Merlot najpopularniji, ne treba zaboraviti Cabernet Franc koji je „ime za sebe“, ali i Portugieser. Kakva je nekada bila oprema za proizvodnju vina, može se pogledati u Muzeju vina, gde je sve izloženo. Vinarija Bock ima i vrlo interesantan podrum, poznat kao „Tunel vina“, koji zapravo predstavlja mali vinarski grad ispod zemljine površine.

20150522_172049

Najbolje vreme za posetu Vilanju je u oktobar, kada se ovde organizuje vinski festival. No, bilo koje vreme u toku godine biće sasvim dobro za opuštanje u toploj kupki sa dodatkom vina koje opušta telo i pospešuje cirkulaciju. Ugostitelji i stručnjaci za velnes kažu da u Vilanj treba doći i uživati u paru, što ćete ubrzo shvatiti i sami kada vidite da su ovde prostorije namenjene vinskim kupkama opremljene sa po dve kade, naravno, okružene svećama.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene