Nema više mandatnih kazni, plaćanja na licu mesta ili potrage za prekršajnim sudovima u nepoznatim gradovima. Od sada će vozače kazne čekati kod kuće.

Drunken-DriveEvropska unija je napravila veliki korak ka sigurnijem saobraćaju od kada je na snagu stupila nova regulativa koja će olakšati procesuiranje osoba koje prekrše saobraćajne propise u EU, bez obzira iz koje države članice dolaze.

Od 7. novembra, sve 24 države su se obavezale da će provoditi direktivu iz Brisela i deliti informacije o prekršiocima saobraćajnih propisa sa ostalim članicama.

Kažnjava se osam propusta, među kojima su prekoračenje brzine, vožnja bez sigurnosnog pojasa, upravljanje vozilom pod uticajem alkohola i droga, vožnja motora bez kacige, telefoniranje pri vožnji, prolazak kroz crveno svetlo i nedozvoljeni prelazak u drugu traku.

Nova pravila podrazumijevaju efikasniju i bržu razmenu podataka o vlasniku vozila unutar EU. Takođe, ubuduće će vlasniku vozila detalji o prekršaju koji je počinio biti saopšteni na njegovom maternjem jeziku i poslati poštom na kućnu adresu.

Zato, vozite pažljivo!

Izvor: Furaj.ba