Ako putujete autom ka Grčkoj, čim pređete granični prelaz sa Makedonijom i registrujete se na njihovu mobilnu mrežu, dobićete sledeću poruku:

Welcome to Macedonia, the cradle of civilization. During your stay, we strongly recommend that you visit the Museum of the Macedonian Struggle and the Memorial House of Mother Theresa in Skopje, the Memorial Centre of Toshe Proeski in Krushevo, the Museum on Water in Ohrid and the Ancient Observatory in Kokino.

Svi mi individualni putnici koji Makedoniju koristimo kao prečicu ka obali Egejskog mora se možda nikad nismo (ili jesmo ali vrlo retko) zapitali šta bismo sve mogli da vidimo u Makedoniji, osim autoputa i jednoličnog krajolika. Ovog puta, odgovor na nepostavljeno pitanje smo dobili odmah na ulazu u zemlju. Makedonci su se vrlo dovitljivo predstavili svojim tranzitnim turistima, u nadi da će makar neki od njih zabeležiti bar jedno noćenje u njihovoj zemlji. Ovo je bila vrlo prijatna zamka u koju smo se mi (nećemo reći neiskusni turisti) uhvatili.

Čak i nakon letovanja u Grčkoj i puni utisaka, nismo zaboravili na poruku koju smo dobili. Opredelili smo se za smeštaj u Vili Mal Sveti Kliment, vrlo blizu jezera u mirnoj kaldrmisanoj uličici pod nagibom, i radoznalo se zaputili ka Ohridu, unapred zadovoljni izborom.

Muzej na vodi u Peštanima je bio jedan od predloga zemlje domaćina koji smo oberučke prihvatili. U međuvremenu smo udahnuli noćnu atmosferu starog grada, široki pogled ka Albaniji sa čamca kojim smo plovili i slušali priče skipera-vodiča. Ploveći, upoznao nas sa istorijom, turizmom i svakodnevnim životom Ohrida, začinjujući priču detaljima iz ličnog života kao jezerskog skipera. Pogled na ribarsko naselje Kaneo smenjuje pogled na manastir Sveti Jovan Kaneo na brdu iznad naselja, a pogled na manastir smenjuje pogled na sve do dna providnu zelenu vodu i kajakaše koji koriste njenu površinu za fizičku i mentalnu rekreaciju.

Onda smo se zaputili u 13km udaljeno naselje Peštani, na ulazu u Nacionalni park Galičica, na putu za Sveti Naum. Cela ohridska obala se činila veoma valorizovana, kako od strane lokalaca, tako i od strane domaćih i stranih turista. Nepobitna je činjenica da je Ohrid zaista redak biser (u kom i živi biserna školjka) ovog dela Evrope, i sa razlogom se našao na Uneskovoj listi zaštićenih dobara.

Obale jezera su bile naseljene od praistorijskog vremena. Najstarije arheološke naseobine datiraju iz neolitskog perioda, oko 6000 godina pne. Samo na makedonskom delu sliva je otkriveno više od 170 arheoloških lokaliteta, a jedno od njih je i praistorijsko naselje u Peštanima, koje je izronjeno sa dna jezera, rekonstruisano i danas pretvoreno u muzej na vodi – Uvala kostiju.

Ohrid_Muzej na vodi4

Ulaznica za muzej (i za prošlost) staje svega 100 denara (oko 1,5€), a u sojenicama su izloženi artefakti koji interpretiraju nekadašnji život ljudi ovog podneblja, stotinama godina unazad. Za ovu posetu je potrebno da izdvojite ne više od jednog sata, pogotovo ako je napolju pravo letnje vreme a hlad ste ostavili još u gradu Ohridu. Ako imate sreće, pojaviće se kišni oblak baš iznad vas i kapima vam se zahvaliti na poseti!

Sada je vreme da se krene ka mermernom Skoplju, gradu skulptura, fontana i nesvakidašnjih instalacija, gradu koji je potpuno otvoren za interpretaciju…

Jelena Farkić Autor: Jelena Farkić
Trenutno je sa svih strana okružena prirodom, čita o doživljajima, istražuje, pešači, zapisuje i mašta.