Mnogi još uvek pogrešno povezuju avaturistički turizam sa ekstremnim sportovima koji izazivaju nalete adrenalina i mogu biti opasni po život i zdravlje, poistovećuju ga sa bandži skokovima i preživljavanjem u divljini. Ipak, opasnost ne mora uvek biti u direktnoj vezi sa avanturom, pa ni putovanjima avanturističkog tipa.

20150731_100908

Ako bi pokušali da ga definišemo, avanturistički turizam bismo mogli posmatrati kao veliki kišobran koji natkriva mnoge aktivnosti koje nose veću ili manju dozu rizika, ali i one koje gotovo da uopšte nisu opasne niti zahtevaju bilo kakvu psiho-fizičku pripremu. Ovakva putovanja su najčešće miks različitih sportskih aktivnosti i upoznavanja lokalne kulture, a sve to u prijatnom okruženju očuvane prirode i aktivnom kontaktu sa lokalnim stanovništvom. Avanture su dostupne svima onima koji su spremni da na trenutak izađu iz svoje zone komfora, prespavaju u šatoru, isprljaju se, oznoje, zadišu i puni utisaka se ušuškju u toplu vreću, zagledani u zvezdano nebo.

20150805_095417

Generalno gledano, avanturistička putovanja možemo podeliti na ona koja su ispunjena „tvrđim“ i „mekšim“ (hard i soft) aktivnostima. U one „tvrđe“ spadaju, na primer, rafting na brzim vodama i vožnja planinskim biciklom, dok se treking, veslanje, pa čak i časovi pripremanja lokalnih jela, mogu smatrati „mekšom“ avanturom.

Avantura je zapravo sve ono što je novo, neobično, neisprobano i primamljivo.

Ključnu ulogu u popularizaciji aktivnih vrsta odmora imaju društvene mreže, koje su se pojavile baš u trenutku kada se zahuktalo podizanje opšte svesti o potrebi za povratkom prirodi, aktiviranjem sopstvenog tela i prihvatanjem činjenice da odmor ne moramo provesti isključivo na ležaljci pored hotelskog bazena.

20150727_170521

Koliko je ovaj oblik turizma perspektivan, govori podatak da je u poslednje četiri godine registrovan konstantan globalni rast broja aktivnih turista i organizatora aktivnih i avanturističkih odmora koji su se preorjentisali samo za tu delatnost, kao i činjenica da ova vrsta turizma na teritoriji SAD i Evrope donosi godišnji prihod od 263 milijarde dolara.

Uzimajući u obzir moderan ritam i stil života, avanturom se može smatrati i boravak u potpunoj tišini, u šatoru na planini ili obali nekog zabačenog jezera. Ovaj trend postaje sve poznatiji pod nazivom „Turizam tišine“ (Silent tourism).