Iako smo navikli da većinu toga što nam je potrebno za putovanje kupujemo sami, preko interneta, postoje situacije u kojima je bolje konsultovati se sa stručnjacima. Predstavljamo vam primere u kojima ćete se možda prepoznati:

1. Kada vam je zaista važno da na destinaciju stignete u određeno vreme. Ukoliko imate važan poslovni sastanak ili događaj koji ne možete odložiti, simbolična naknada za uslugu agencije sigurno je bolja opcija od potencijalne nervoze i izgubljene prilike. Iako agenti ne mogu uticati na vremenske uslove, sprečiti štrajkove ili popraviti pokvareni deo na avionu, ono što će sigurno učiniti da vam stresnu situaciju učine lakšom. Pronaći će alternative sa presedanjem ili letom do nekog drugog aerodroma, a potom transfer, proveriti konekcije vozovima, autobusima i sl. Naravno, sve to možete i sami, ali u praksi se pokazalo da ljudi u situaciji kada u poslednjem času dobiju šokantnu informaciju ne pitaju za cenu. 

Airline Tickets- Fall 2010_Page_2

2. Ako se plašite štrajkova ili više sile. U ovo turbulentno vreme, svedoci smo čestih štrajkova pilota i drugog osoblja avio kompanija i aerodroma. Nisu retke ni vulkanske erupcije, oluje i zalđene piste. Karta kupljena u agenciji podrazumeva da će se agent potruditi da pomogne i ponudi vam opcije mogućih promena rute ili datuma. Ukoliko kartu kupujete preko sajta, bićete osudjeni na čekanje ispred aerodromskog šaltera ili na telefonskoj liniji, kako bi vam službenik avio kompanije izvršio promenu.

3. Kada su cene karata na internetu previsoke. Pod uslovom da ne pravite rezervaciju u poslednji čas ili ne putujete na destinaciju do koje leti samo jedna avio kompanija, agenti vam (često) mogu predložiti jeftinije rešenje kojeg se vi ne biste setili. Alternativni aerodrom, promena datuma putovanja, kombinacija avion/voz, liste čekanja u koje vi nemate uvid… Agenti znaju za „cake“ uz pomoć kojih se u velikom broju slučajeva možete spasiti nepotrebnih troškova i izgubljenog vremena.

4. Kada neko drugi (npr. firma ili sponzor) plaća vaše putovanje. Pravdanje sredstava potrošenih na putovanje zna da bude prava noćna mora za zaposlene kojima nakon službenog putovanja sleduje „raščišćavanje“ računa sa sponzorima. To znaju svi oni koji su imali iskustva sa trošenjem namenskih sredstava sa projekata i saradnjom sa javnim institucijama. Pored hrpe svakodnevnog posla i obaveza predstoji i relativno komplikovana birokratija koja je agencijama vrlo dobro poznata. Zato, prepustite brigu onima koji su plaćeni da je brinu, a vi uživajte u postavljanju fotografija na Fejsbuk.

5. Kada morate da presedate (a niste sigurni kako to “funkcioniše”). Presedanje je u avio saobraćaju sasvim uobičajena stvar, no ako se ipak bojite i treba vam savet “iz prve ruke”, agencije su najbolje mesto za to. Međutim, ono što je još važnije od same procedure i orjentacije u prostoru su informacije koje na sajtovim avio kompanija i pretraživačima često nisu napisane čak ni malim slovima. Na primer: pronašli ste najpovoljniju kartu za Meksiko preko Londona i kupili ste je. Ipak, na sajtu nije pisalo da za Veliku Britaniju morate imati vizu čak iako tamo samo presedte sa leta na let. U agenciji bi vam agent to svakako naglasio.

6. Kada vam je potreban let koji izlazi iz okvira ponudjenih datuma na sajtu (povratak za godinu dana). Na primer, u Septembru želite da bookirate kartu sa polaskom u Novembru i povratkom za godinu dana. Na sajtu se nude samo datumi do 360 dana od dana kada pretražujete letove. U agenciji ćete moći da kupite kartu koju želite, sa datumima koji su vam potrebni. Proceduru vezanu za promenu datuma povratka nemoramo ni spominjati.

7. Kada nosite oružje i municiju (za lov), sportske rekvizite ili muzičke instrumente. Procedura dobijanja odobrenja za unošenje vatrenog ili hladnog oružja, municije, muzičkih instrumenata većih gabarita, skija, štapova za golf ili druge sportske opreme u avion, zahteva vreme i poštovanje određene procedure. Agenti i osoblje avio kompanija su sa njom upoznati, a na sajtovima često nemate mogućnost unošenja takve napomene. Ono što je najvažnije da znate je da ni u kom slučaju ne kupujete avio kartu u nadi da ćete naknadno dobiti potrebnu dozvolu. Za transport kontrabasa ili čela, na primer, neophodno je da kupite dve avio karte, tj. rezervišete dva sedipšta, jedno za sebe a drugo za “saputnika”, ali te karte moraju biti rezervisane i izdate istovremeno. Za instrument plaćate punu cenu karte, oslobođenu aerodromskih taksi.

8. Kada postoji mogućnost da ćete menjati datum povratka. Ukoliko je datum putovanja podložan promeni, svaki agent će vam savetovati da kupite kartu koja dozvoljava promenu (najčešće uz doplatu). Putnike na sajtovima često privuku niske cene, ali je potrenbno dobro obratiti pažnju na uslove tarife. 

9. Kada putujete u grupi (10 i više putnika). Ukoliko ste preuzeli na sebe obavezu da bookirate avio karte za celu svoju ekipu, prvo što ćete verovatno uraditi je da ćete na pretraživaču proveriti koja je cena jedne karte i saopštiti je svojim saputnicima. Nakon što se svi oduševe vašim sposobnostima, ubrzo ćete shvatiti da je u ponudi vrlo mali broj promotivnih karata. Da li ćete uspeti da rezervišete sve karte po istoj ceni, niko vam ne može garantovati. Kako ne biste morali da objašnjavate prijateljima zašto su njihove karte za 20% (ili više) skuplje od vaše, najbolje je da se obratite agenciji ili predstavništvu avio kompanije. Naravno, nemojte očekivati da ćete za celu grupu dobiti promotivne cene, ali će one vrlo verovatno biti iste ili čak niže od prosečne (koju ćete dobiti izračunavanjem aritmetičke sredine cena svih karata koje su vam dostupne putem sajta). Naravno, karte za grupe se ne moraju odmah u celosti isplatiti kao što je to slučaj na internetu, već će vam biti uzet depozit i dat relativno razuman rok za isplatu ostatka. Takođe, kod ovakvih rezervacija je (do određenog roka) moguće zameniti ime putnika koji je eventualno odustao i zameniti ga drugim.

10. Kada na put šaljete dete bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe. Da dete uzrasta 5-12 godina može putovati bez pratnje, verovatno ste znali, ali treba imati na umu da takvu kartu, koja podrazumeva angažovanje stjuardese i zemaljskog osoblja morate rezervisati i kupiti u agenciji ili predstavništvu kompanije. Pored podataka o detetu, već prilikom rezervacije morate dostaviti podatke i kontakte osoba koje dete prate i dočekuju na destinaciji.

11. Kada vam agent zaista pomogne (pronađe konekciju koju sami niste uspeli, iako možete sami da je kupite onlajn). U ovom slučaju više se radi o etičkom pitanju nego o uštedi. Naime, vrlo često se događa da klijent ne uspeva da pronađe neku komplikovaniju konekciju, povoljnu cenu i slično, pa se obraća agenciji za pomoć. Nakon što agent potroši zaista mnogo vremena i truda, klijenti istu „kombinaciju“ pronalaze na internetu, zahvaljuju se i „stvar“ završavaju sami. Možete se postaviti u kožu agenta i zamisliti sebe u takvoj situaciju u poslu kojim se bavite, ali i ne morate. U slučaju da vam pomoć ponovo zatreba, da na putovanju iskrsne neki problem (vratiti se na slučajeve 1 i 3), budite sigurni da će vam njegova, ali i vrata njegovih kolega, sigurno biti zatvorena. I nemojte se čuditi činjenici da je u svetu uobičajen slučaj da se konsultantske usluge iskusnih agenata naplačuju unapred!