U Novom Sadu će se u periodu od 27. do 29. novembra održati II Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva – #MEKST2015, u organizaciji udruženja “Fortuns”, a u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom studenata turizma i hotelijerstva (IASTH) i Prirodno-matematičkim fakultetom iz Novog Sada.

Ovaj događaj je prošle godine okupio preko 400, a ove godine se očekuje preko 700 studenata iz zemalja Jugoistočne Evrope. Učesnici će pored predavanja imati priliku da upoznaju i kulturno-istorijske znamenitosti Novog Sada.

Predavanje će se održati u amfiteatru PMF-a u Novom Sadu.

Teme ovogodišnjeg MEKST-a su: omladinski turizam, kulturni turizam, EU projekti i IT u turizmu.

header

Kulturni turizam – Novi Sad se kandidovao za kulturnu prestonicu Evrope za 2021. godinu. Kroz ovu panel diskusiju želimo da čujemo koje su prednosti, a koje mane prilikom dobijanja statusa za kulturnu prestonicu Evrope. Predavači koji su do sada potvrdili svoj dolazak i koji će pokušati da nam predstave prednosti i mane su:

Goran Tomka, Fakultet za sport i turizam, Novi Sad, Srbija

James Kennell, Univerzitet Grinič, London, Velika Britanija

Terry Stevens, Stevens & Associates, Vels, Velika Britanija

Omladinski turizam – S obzirom na to da se Novi Sad kandidovao i za omladinsku prestonicu Evrope za 2018. godinu, želimo da istaknemo prednosti prilikom dobijanja ovog statusa. Na panelu će biti predstavnici najboljeg evropskog festivala, koji će nam preneti njihova saznanja, upravo iz razloga jer su oni inicijatori projekta da Novi Sad postane omladinske prestonica Evrope.

Nemanja Milenković, EXIT festival, Novi Sad, Srbija

Angela Benson, Univerzitet Brajton, Brajton, Velika Britanija

Alan Godsave, Turistički savetnik i predavač, Budimpešta, Mađarska

 EU projekti – Svedoci smo sve više prisutnosti Evropske unije na prostoru Zapadnog Balkana i sve više ulaganja u ovaj deo Evrope, upravo iz Evropske unije. Kroz ovu panel diskusiju želimo da ukažemo koji su to prvi koraci prilikom konkurisanja za neki od projekata koji raspiše EU, kao i mogućnosti studiranja u nekim univerzitetskim gradovima širom Evropske unije.

Vladimir Pandurov, EU projekti, Novi Sad, Srbija

Miha Lesjak, Fakultet Turistica, Portorož, Slovenija

Gordana Vlahović, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad, Srbija

IT u turizmu – Informacione tehnologije, internet i društvene mreže svakodnveno menjaju turističku delatnost. Zahvaljujući novim tehnologijama turizam danas beleži neverovatan rast, a ova oblast turizma vapi za stručnim kadrovima. Uspešni i ostvareni profesionalci iz prakse će nam pokazati kako se nove tehnologije mogu iskoristiti u promociji i prodaji turističkih proizvoda i usluga. Marketing turističkih destinacija je doživeo radikalne promene poslednjih godina jer društvene mreže u potpunosti menjaju način promocije destinacijske ponude. Fotografije, grafici, video klipovi i priče se mogu podeliti svuda u svetu samo jednim klikom, ali i stvaraju potpuno novu obavezu turističkim destinacijama – da svakoga dana pronalaze, kreiraju i postavljaju što bolji sadržaj.

Za prijavljivanje na događaj, kao i više informacija o samom događaju možete posetiti sajt Fortunsa.

After movie prvog događaja: