Obilazak i upoznavanje gradova uvek je zanimljivije u društvu onih koji u njemu žive, koji ga poznaju i mogu nam preneti iskustva „iz prve ruke”.

Ukoliko planirate da putujete i posetite neki od svetskih gradova u kojima nikog ne poznajete ili jednostavno ne želite svojim domaćinima da budete na teretu, a da to pritom ne predstavlja atak na vaš budžet, možete zatražiti pomoć domaćina – volontera.

Ovim tekstom vas zapravo podsećamo na nešto o čemu ste ranije već mogli da čitate na našem portal, a u pitanju su domaćini-volonteri, popularni Griteri (Gretters).

Svetska mreža Gritera (Global Greeter Network) je neformalna virtuelna asocijacija osnovana 1992. godine, kao prvi program koji povezuje stanovnike gradova širom sveta i njegove posetioce.

Prvi grad u kom je ovaj koncept realizovan bio je Njujork, koji je Lin Bruks, idejni tvorac projekta  Big Apple Greeters,  doživela na način na koji ga “obični” turisti retko mogu doživeti.  Želeći da takvu priliku pruži većem krugu ljudi, prenela je svoju ideju na stanovnike Njujorka i  ideja je vrlo brzo i lako počela da se širi.  Kako broj gradova sa udruženjima Gritera raste i globalna mreža se svakodnevno širi, broj destinacija na kojima postoje ljudi koji čekaju vaš imajl sve je veći. Ova udruženja volontera nude besplatno  individualno  upoznavanje sa svojim gradom na neformalan način, a griteri najčešće postaju lokalci koji vole svoj grad i ponosni su na njega, imaju viška slobodnog vremena i komunikativni su. Uzrast je nebitan, a u praksi se pokazalo da su griteri-penzineri često i aktivniji u ovom poslu od svojih daleko mlađih kolega.

Važna napomena:

Griteri svoj posao obavljaju volonterski, ali vam savetujemo da na sajtu Griter udruženja grada koji posećujete proverite postoje li saveti vezani za evantualno ostavljanje napojnica. U nekim zemljama su one dobrodošle, a u nekim strogo zabranjene.

Griteri dočekuju pojedince ili grupe od naviše šest osoba. Vođenja većih grupa su zabranjena i Griteri ne smeju predstavljati alternative turističkim vodičima (svakako, kada plaćate uslugu vodiča možete očekivati određeni standard profesionalizma i kvaliteta informacija koje ćete dobiti, dok je misija Gritera da se gosti osećaju prijatno, da grad ili samo neke njegove skrivene kutke vide očima lokalaca).

Destinacije na kojima možete zatražiti uslugu Gritera pogledajte ovde.

Ukoliko ste zainteresovani da i sami postanete Griter u gradu u kom živite, pratite vesti na našem portalu i očekujte blagovremene informacije. Za sada, ovakva udruženja postoje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Kragujevcu.