Svakog decembra u Lionu održava se nešto sasvim drugačije – Festival svetla! Ceo grad svetluca pod snopovima svetlosti različitih boja; postavljaju se instalacije koje osvetljavaju i projektuju svetlo na najznačajnije zgrade i trgove, uz pratnju zvukova, da upotpune doživljaj!

Saznajte koja je se priča krije iza ovog festivala – još u srednjem veku, u znak zahvalnosti zbog spаšavanja grada od kuge, Devica Marija je proglašena zaštitnicom Liona. Kada je 8. decembra  1850. trebala da se postavi njena velika statua na brdu Fevrijer iznad grada, Lionci su spontano zapalili sveće u prozorima, i tako ostade sve do danas: svakog 8. decembra u svim Lionskim prozorima tinjaju plamičci sveća. Festival svetla kakvog poznajemo danas je malo sofisticiraniji u odnosu na ranije, sa modernim svetlosnim efektima, kreativnim tematskim muzičkim numerama i pozorišnim performansima.

Ovaj događaj je zaista magičan – ne propustite priliku da budete jedan od mnogih turista i lokalaca koji nose lampe i druge svetleće objekte dok šetaju ulicama grada. Sasvim sigurno ćete uživati u ovom fantastičnom četvorodnevnom (5-8. decembra 2015.) festivalu prepunog misterije i šarma.

1417872521_france-festival-lights

Lyon-festival-of-lights1

Lyon-festival-of-lights2

Lyon-festival-of-lights3

Lyon-festival-of-lights5  Lyon-festival-of-lights7