Uglavnom kada želimo da provedemo negde vikend koji bi podrazumevao opuštanje uz kupanje na bazenima uz dobar izbor masaža ili korišćenje sauna, skoro sav izbor nam se svede između slovenačkih termi, eventualno hotela Foraš u Segedinu, banje Mako ili aquaworld-a hotela u Budimpešti.

Želeći da otkrijem nešto novo i eventualno drugačije, prvo sam došao do informacije da je nedavno dodeljena, u Madjarskoj, nagrada za najbolji mali hotel. Vodeći se tom informacijom saznao sam za do sada, skoro, potpuno nepoznat, na našim prostorima, hotel Barack 4* u malom mestu Tisakečke, koje se nalazi tridesetak kilometara od Kečkemeta prema istoku. Oko 25 minuta vožnje, kada se isključite sa autoputa M5.

hotel Barack

Nisam ništa očekivao, ustvari ne znam ni šta sam mogao da očekujem od jednog malog hotela koji se nalazi na putu za “nigde”, a dobio je ovakvu nagradu.

Vozeći se iz fabrike Mercedesa, koja se nalazi odmah pored Kečkemeta, koju sam posetio, nisam uspeo ništa pametno da smislim u vezi sa nagradom i hotelom. Uvek nekako očekujemo dobar hotel na dobrom mestu, zar ne? A zašto je to tako? Zašto ne bi bio dobar hotel na nekom običnom mestu, kada već ima onoliko prosečnih hotela na odličnim mestima?

Barack Hotel

Pre nego što se vratim na priču o nagradi i hotelu, samo kratko da vam sugerišem da posetite fabriku Mercedesa, ako imate vremena. Mada, i ako nemate vremena, opet je posetite! Jer bez obzira što je većini ljudi ova marka samo san, verujte, u ta dva sata ćete imati osećaj da je Mercedes ustvari mnogo bliže nego što mi “smrtnici” možemo i da mislimo. Više o poseti i zakazivanju možete pogledati ovde.

Dakle, da se vratimo hotelu, jer o Mercedesu možemo pričati satima, zar ne? Barem, mi muški : )

Zašto „svet sauna“?

Ako bih morao opisati hotel Barack u dve reči to bi bilo recimo ovako – svet sauna! Zaista je to tamo mali svet sauna. Ja nisam neki ljubitelj saune i korišćenja iste, ali sam ovde uspeo da pronađem jednu po mom ukusu. Za svakog po nešto, što je dosta retko pronaći i u mnogo većim hotelima. Od slane sobe sa svojih skromnih +25c, pa preko infra crvene (+45c), pa sve do Finske sa svojih +100c. Postoji i poseban program pod nazivom “seansa sauna” koja podrazumeva tretman od 15-minuta (+90c) sa razmim dodacima u vidu meda, mente i ostalih raznih dodataka i aroma koju vam pripremaju na licu mesta, pred vama u sauni.

Barack Hotel

Voda koja se koristi u bazenima kojih ima 7 je termalna. Od +28c do +38 stepeni. Rekao bih, siguran izbor za svakog. Unutra se nalaze dva mala dečija, plitka i jedan veliki, zatvoreni, sa dužinom od 25 metar (za plivanje) i tri spoljna bazena koja su podešena na temperature do +38c, pa ko voli takvo banjanje, onda mu se baš posrećilo!

Sve u svemu, preporučujem vikend u hotel Barack. Ne duže od dva-tri dana. Čak je i cena vrlo prihvatljiva, polupansion po osobi je oko 35 eur (u nekom od paketa) u dvokrevetnoj sobi i podrazumeva korišćenje bazena i sauna, neograničeno, uz poklon vaučer od 1.000 forinti za neki od tretmana.

Uz rentiranje bicikala, šetnju pored Tise ili pecanje, ovo je sasvim zadovoljavajuća ponuda za ovakav vid kratkog odmora.

A deca?

U hotelu su mislili i na decu, odnosno roditelje, tako da postoji i deo za njih, kako u bazenu, tako i mala igraonica. Za decu do 6 godina nema doplate, ako su u pratnji dva roditelja. Leti je dostupan i još jedan veliki bazen koji ima i tobagane za decu, pa je možda to dobar povod da se deca tada povedu. A do leta, možda, samo roditelji ; )

hotel Barack

Jedan dan opuštanja ili ceo vikend, svejedno. Dovoljno da se čovek dobro odmori, opusti u pravom smislu te reči. Može da se “odradi” i neka od masaža i na taj način svom telu pokloni toliko neophodih i drugačijih pola sata.

Izbor hrane je dobar uz sasvim solidnu vinsku kartu. Espreso za najvišu ocenu. Ko voli, značiće mu.

I nešto što je posebno za ovaj hotel, nešto što sam doživljavao dosta retko na putovanjima.

Može vam se desiti da vam se uz večeru pridruži i jedan simpatičan gospodin. Privuče stolicu i samo vas pita: “Kako ste?”. Vrlo kratko bez puno priče dalje. Nemojte smatrati gospodina nepristojnim, jer je to verovatno direktor hotela, kome je stalo da se kod njega osećate dobro, baš onako kao kod svoje kuće.

hotel Barack

I za kraj da vam kažem da od samog mesta Tisakečke ne očekujete puno, jer je to zaista malo mestašce. Vikendom sablasno prazno. Ali ako vam ostane vremena između kupanja, masaže i nekog sledećeg tretmana u sauni, onda posetite Kečkemet, prošetate gradom. Ako ste više ljubitelj čarde i prave Mađarske hrane onda nedaleko od Kečkemeta možete pronaći Tanyacsarda, koja će vam ponuditi puno toga, a najviše dobrog ukusa, a sve spakovano u pravi tradicionalni ambijent. A između ostalog, ni Budimpešta nije daleko (120km), a Segedin vam svakako dođe usput kada se vraćate kući. Dovoljno za vikend i osmeh. Taman.

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.